Divendres, 3 d'Abril de 2020 - Edició 617
La República

El síndic de Greuges declararà aquest dimarts a l’Audiència Nacional pel viatge a la final de la Champions

A l’avió hi havia 14 passatgers convidats per l’empresari Jordi Soler i l’ex diputat, Ramon Camp

Redacció
Redacció 16/02/2020
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, en una imatge d'arxiu

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha estat citat com a investigat dimarts vinent, 18 de febrer, pel jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata pel viatge que presumptament li va pagar un empresari per acudir a la final de la Champions a Berlín l’any 2015.

Ribó compareixerà a petició pròpia en el marc del conegut com a cas del 3% sobre presumpte finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), si escau pel viatge del qual suposadament se n’hauria beneficiat al costat de la seva família i que li hauria pagat l’empresari Jordi Soler.

Segons la investigació, les empreses Electromecànica Soler, Grup Soler Constructora i Soler Global Service van pagar els 39.900 euros que va costar el lloguer de l’avió i la furgoneta per als desplaçaments a Berlín durant aquell viatge, al qual Ribó suposadament va acudir amb la seva filla.

Els informes de la Guàrdia Civil apunten al fet que el síndic de Greuges es va beneficiar d’aquell viatge sense tenir cap relació d’amistat amb Soler que ho justifiqués. El mateix Soler va declarar a l’Audiència Nacional que va accedir a convidar Ribó a petició de qui va ser diputat de Convergència, Ramón Camp.

Camp també va comparèixer davant el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5, al qual va dir que era amic de la família Soler i que ja el 2009, quan el FC Barcelona va jugar a Roma un partit, va coincidir amb Ribó. De fet, aquella vegada, la volta ja la van fer en un avió proporcionat per Soler.

14 PASSATGERS
Després d’aquesta primera experiència, segons la versió de Camp, va convidar tant Soler com Ribó a un sopar ‘de parelles’ i, l’any 2015, és quan l’empresari decideix organitzar el viatge a la final de Champions a Berlín. Va ser llavors quan va contactar Camp per consultar-li si podia sumar-se al viatge amb la seva dona i la seva filla.

Finalment, en el vol van ser-hi 14 persones, vuit de la part de Soler i sis de la part de Camp –inclosos els tres de la família Ribó–. Es dóna la circumstància que la germana de l’exjugador del FC Barcelona i entrenador Pep Guardiola és parella de Camp.

L’instructor del cas del 3% entén que “no consta l’existència de cap finalitat diferent perquè Soler fes aquesta invitació que la mera consideració per la seva banda a la funció o càrrec que Ribó exercia”, com tampoc consta “l’existència de relacions de familiaritat o d’especial amistat íntima” entre tots dos i a més, l’empresari considerava que el viatge era “comercial”, com va dir per missatge a un tercer.

Relacionats