Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

El rei Carnestoltes s’apodera de Vilanova i la Geltrú reivindicant la llibertat sexual i de gènere

La pacificació del centre, la manca d’oci i l’acumulació de deixalles han estat el focus de les crítiques durant el reivindicatiu sermó

Agències 18/02/2023
El rei Carnestoltes proclama el Carnaval a Vilanova i la Geltrú Data de publicació: divendres 17 de febrer del 2023, 20:52 Localització: Vilanova i la Geltrú Autor: Gemma Sánchez

El rei Carnestoltes ha imposat aquest divendres al vespre el seu regnat de sàtira i bogeria a Vilanova i la Geltrú. Sa Majestat ha arribat a la ciutat amb un multitudinari seguici per reivindicar la llibertat sexual i de gènere. Amb un espectacle musical acompanyat de coreografies acurades, el sermó ha estat especialment crític contra la pacificació del centre, l’acumulació de deixalles i la falta d’oferta d’oci nocturn. El xou ha despertat aplaudiments del públic en més d’una ocasió. Les mateixes qüestions han estat les protagonistes de la rua de carrosses posterior, recuperada després de dos anys suspesa per la covid. Una quarantena de colles han mostrat el seu enginy per criticar la gestió de la ciutat.

El rei Carnestoltes ha desplegat aquest cop un dels sermons més reivindicatius i punyents dels darrers anys. Intercalant música i versos, i fent ús tant del català com del castellà, Sa Majestat ha reivindicat el respecte cap a la llibertat sexual i de gènere. També ha fet bandera de les festes populars al carrer, assenyalant-les com una insígnia del tarannà de la ciutat.

En clau crítica, ha carregat durament contra les polítiques de mobilitat, demanant de forma constant la dimissió del regidor Antoni Palacios. Durant l’espectacle també hi ha hagut retrets al govern per l’acumulació de deixalles als contenidors i papereres, en un xou on s’ha afirmat que Vilanova és la ciutat “més bruta de tot Catalunya”.

La falta d’oferta d’oci nocturn i l’atenció que presten els funcionaris de l’Ajuntament han estat altres qüestions que han marcat un sermó on hi ha hagut diverses etzibades contra l’alcaldessa Olga Arnau. De cara a les eleccions municipals, han cridat “Arnau al carrer, Carnestoltes al govern”.

Una setmana de festa intensa

Des de la Merengada d’ahir Dijous Gras, Vilanova viu immersa en una intensa programació de Carnaval. Una de les novetats d’enguany és el desdoblament del ball de l’Arrivo, amb una proposta per a la gent més jove i un segon concert en paral·lel per als majors de 30 anys. En els dos casos, les festes acabaran a les tres de la matinada per motius de seguretat, segons van anunciar des de la Federació d’Associacions del Carnaval.

Dissabte el Carnestoltes i el seu concubinat recorreran el centre de la ciutat amb el seguici de banderers de les comparses, que competiran per mostrar les seves habilitats liderant les colles. A la tarda serà el torn dels més menuts, amb l’arribada del Caramel -el Carnestoltes infantil-, en un acte que aquest any s’ha renovat íntegrament. De cara al vespre, sortirà pèls carrers el Moixó Foguer, un personatge que s’amaga en un bagul i sorprèn la gent del carrer amb llançament de plomes.

Diumenge arribarà el gran dia del Carnaval vilanoví, amb les Comparses i les batalles de caramels que endolceixen tota la ciutat. Milers de participants distribuïts en desenes d’entitats recorren carrers i places de forma aleatòria al ritme de la marxa militar ‘El turuta’. Tots es trobaran a la plaça de la Vila a partir del migdia, la qual queda convertida en una enorme catifa de caramels.

De cara a dilluns, el Ball del Paperet per la canalla i els Coros satírics per als adults començarà a encaminar la segona part dels actes més clàssics, que tindran la festa del Vidalot com a colofó dimarts a la nit. Tota la setmana de bogeria clourà Dimecres de Cendra amb la vetlla i enterrament d’un Carnestoltes exhaust.