Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

El “regal” d’Iceta com a ministre espanyol: La Biblioteca de l’Estat a Barcelona

El ministre diu que el projecte hauria de ser una realitat l’any 2027

Agències 03/01/2022
Miquel Iceta, ara ja exsecretari general del PSC

El ministre espanyol de Cultura, Miquel Iceta, ha assegurat que la Biblioteca de l’Estat a Barcelona hauria de ser una realitat l’any 2027. Entrevistat per ‘El Periódico’, ha recordat que aquest 2022 s’han pressupostat 1,5 milions d’euros per buidar el solar i adequar el projecte a nous requeriments i que “el 2023 es posarà la primera pedra i el 2027 hauria d’estar acabada”. En la mateixa entrevista, Iceta qualifica d'”error” que l’Ajuntament de Barcelona s’oposi a l’obertura d’una franquícia de l’Hermitage a la façana marítima de la ciutat. “S’ha posat el no per davant massa aviat”, ha lamentat, i tot i que ha admès que “hi pot haver problemes” d’ubicació, comunicació i saturació museística, “no hauria rebutjat d’entrada aquesta possibilitat”.

De fet, fa un parell de setmanes el Ministeri, la Generalitat i l’Ajuntament van acordar que la construcció de l’equipament provincial comenci el 2023. Iceta, a més, ha obert la porta a batejar-lo, tot i que no n’ha donat detalls. “Puc avançar que m’agrada la poesia”, s’ha limitat a dir.

Alhora, també ha constatat que el Bo Jove, que entregarà als nois i noies que el 2022 facin 18 anys, 400 euros per a consum cultural, no inclourà els toros, però sí els videojocs.

Per al ministre, “hi ha un terreny que Catalunya ha perdut i ara Madrid encapçala” que ha atribuït a diversos factors, com “una percepció d’inestabilitat i de mirar més cap endins que cap enfora”. No obstant això, ha advertit que “res és irreversible” i per això ha receptat “estabilitat i una actitud clarament afavoridora de la inversió”. “Catalunya té un gran potencial en el terreny audiovisual i ho ha d’aprofitar”, ha recomanat.