Dissabte, 28 de novembre de 2020 - Edició 856
La República

El Ministeri de Sanitat i les CCAA acorden un marc de restriccions en comú però l’aplicació del toc de queda

El document estableix mesures en funció de quatre nivells d’alerta, com el tancament de locals a les 23 h

Avatar
Agències 22/10/2020
Pla posterior de Pedro Sánchez, Salvador Illa i Fernando Simón en la videoconferència amb el comitè científic sobre la pandèmia de coronavirus, el 9 de maig del 2020 (Horitzontal).

El Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes han acordat un marc de restriccions comunes en funció de quatre nivells d’alerta que no menciona explícitament el toc de queda. L’aplicació del toc de queda no s’ha concretat a la reunió del Consell Interterritorial de Salut d’aquest dijous a la tarda però sí que s’ha aprovat el document del govern espanyol que homogeneïtza les mesures que cal prendre segons si el risc de transmissió és baix, mitjà, alt o molt alt. El nivell tres o alt contempla mesures com el tancament de locals a les 23 hores, la limitació a un màxim de sis de les trobades socials o la recomanació de no sortir dels domicilis. El nivell quatre o molt alt suposarà sumar a aquestes restriccions “mesures excepcionals”.

El text menciona la possibilitat d’haver de declarar l’estat d’alarma en el cas que l’adopció d’aquests mecanismes ho requerissin, com podria ser el toc de queda. Tanmateix, el document no fa explícita aquesta possibilitat. Seran les CCAA les que decidiran quan i quines mesures s’apliquen, informant-ne abans al Ministeri de Sanitat.

Els llindars per determinar si hi ha risc molt alt o nivell quatre són una incidència acumulada de casos en 14 dies de més de 250 per cada 100.000 habitants, una ocupació de llits d’hospital per casos covid-19 de més del 15% o de llits d’UCI de més del 25%, entre d’altres. El nivell tres estableix llindars d’entre 150 i 250 casos per 100.000 habitants i ocupacions del 5 al 10 de llits de planta i de 10 a 15% d’UCI.

Entre les mesures del nivell tres també hi ha la limitació d’aforament d’un terç en espais tancats de locals comercials o vetlles i enterraments així com instal·lacions esportives o acadèmies. En activitats culturals serà del 50% sempre que es mantingui un seient de distància entre diferents grups de convivència.

Relacionats