Edició 1781

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 11 de juny del 2023
Edició 1781

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 11 de juny del 2023

Desarticulen una organització criminal que ha estafat més de 600.000 euros a un ajuntament català i a un de mallorquí

|

- Publicitat -

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal que va estafar més de 600.000 euros a dos ajuntaments, un a Catalunya i l’altre a Mallorca. Els agents han detingut sis persones com els presumptes responsables dels delictes d’estafa, falsedat documental i pertinença a una organització criminal, i no descarten futures detencions. El grup es feia passar per una empresa de neteja i demanava als consistoris, a través d’un correu electrònic, que els hi fes un ingrés pels suposats serveis a un número bancari que facilitaven. L’estafa al consistori català arriba als 314.000 euros.

Publicitat

La investigació va començar arran d’una denúncia presentada per un ajuntament mallorquí a finals de l’abril del 2022. Segons fonts policials, el consistori va transferir un import de més de 300.000 euros com a pagament per serveis de neteja a un nou número de compte facilitat a través d’un correu electrònic de la suposada empresa contractada. Uns dies més tard, l’autèntica empresa va contactar amb l’ajuntament per preguntar pel pagament, ja que no havia rebut cap transferència.

Primer, els agents van detenir dues ‘mules’ que s’obrien comptes bancaris al seu nom per desviar l’efectiu defraudat a canvi d’una compensació econòmica, seguint les instruccions del cap de l’organització. Una vegada el líder tenia accés als comptes, les utilitzava d’intermediàries per desviar els diners. De fet, més tard es va descobrir que el cap oferia 50 euros a terceres persones que contactava a través de les xarxes socials a canvi que obrissin comptes bancaris.

A finals del mes de febrer es va fer un registre en un domicili de Madrid on es van trobar tres mòbils, dispositius clau a l’hora d’establir els contactes a les xarxes socials. El propietari va ser detingut pel seu paper com a gestor dels perfils des d’on es captaven les ‘mules’. Es van arrestar tres persones.

Et pot interessar  Grau promet que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil "tornaran a patrullar" per Barcelona

El grup s’infiltrava a través d’un mètode conegut com el ‘frau del CEO’, que consisteix en la intromissió no autoritzada d’una persona en les converses mantingudes a través del correu electrònic a través dels dos interlocutors legítims, on concretaven els pagaments.

 

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió