Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Colau no només no aconsegueix tancar el CIE de la Zona Franca sinó que ara s’amplia a les dones

El Gobierno recupera el mòdul femení i preveu obrir el centre a principis de juliol després de gairebé quatre mesos tancat per la pandèmia

Redacció 09/06/2020
Imatge d'arxiu del CIE de la Zona Franca de Barcelona/ ACN

El Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona s’està preparant per allotjar dones pròximament. Tancat des del principi de la pandèmia del Covid-19 perquè es van aturar els vols d’extradició d’immigrants irregulars, la instal·lació podria reobrir les portes a principis de juliol, i ho podria fer amb un mòdul només per a dones, segons ha avançat ‘La Directa’ i han confirmat fonts policials a l’ACN. El centre no acull dones regularment des del 2012, i totes les immigrants irregulars detingudes a Catalunya són traslladades a altres CIE de l’estat.

En declaracions a l’ACN, des de la plataforma Tanquem els CIE, l’advocat Andrés García Berrio, veu negatiu aquest nou mòdul de dones perquè “amplia la capacitat del sistema de deportació”, i la deportació “hauria de ser l’última eina, s’ha de desmuntar el sistema de CIE”. En algun cas concret, admet que pot alleugerir la distància de la dona reclusa amb els seus familiars, però en general s’hi ha mostrat contrari.

Un fracàs de Colau

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar just iniciar el seu mandat que tancaria el CIE de Zona Franca i va titllar aquests centres com “una anomalia democràtica i un forat negre de Drets Humans”. Tot i que la seva intenció era evitar el seu funcionament, ara s’amplia a les dones. Fins i tot, la comú va dir que “els CIE són opacs” i detallava que “hi ha hagut tota mena d’incidents en els últims anys” de manera que “ni tan sols compleixen les condicions mínimes de presó”.