Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Balears impulsa un visor de memòria democràtica per “contextualitzar la repressió del feixisme”

Es tracta d’un mapa interactiu que mostra elements com les pedres i els arbres de la memòria, les fosses comunes i les carreteres construïdes pels presoners de la dictadura

Redacció 09/02/2023
El visor de memòria democràtica del Govern de les Illes Balears | Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears (IDEIB).

El Govern de les Illes Balears ha impulsat un visor interactiu que permet a la ciutadania consultar tots els elements de memòria democràtica. Es tracta d’un mapa interactiu de la Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears (IDEIB), desenvolupat per l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de l’arxipèlag que mostra elements com les pedres i els arbres de la memòria, les fosses comunes de persones executades durant la Guerra Civil i el Franquisme i les carreteres construïdes pels presoners de la dictadura.

Com explica dBalears, aquest visor s’ha elaborat en col·laboració amb la Direcció General de Memòria Democràtica “per oferir a la ciutadania d’aquestes Illes informació en obert per no oblidar un dels episodis més crus de la història contemporània”. El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha remarcat la importància “de ser transparents i fer accessibles elements de memòria que ajuden a contextualitzar la repressió del feixisme”.

La visualització d’aquests elements es pot activar o desactivar segons les necessitats de consulta i cadascun d’ells té associada una informació concreta i informes que es poden descarregar. D’aquesta manera, l’eina didàctica permet difondre i actualitzar el coneixement de memòria democràtica de les Illes Balears.