Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Argelia Queralt queda retratada quan critica un tuit de Quim Torra

Pífia monumental en l'intent de difamar el president i que demostra que la jurista unionista patina en història

|

- Publicitat -

La commemoració de l’assassinat per part de l’Estat espanyol de Lluís Companys ha generat moltes reaccions durant el dia d’avui.

Una de les més sonades ha estat la de la jurista unionista Argelia Queralt. La nacionalista espanyola desbocada ha difamat el president de la Generalitat Quim Torra titllant-lo, directament, de mentider.

Publicitat

Torra piulava avui un tuit en record de Companys, afusellat vilment el 15 d’octubre del 1940 sota el govern franquista de Francisco Franco que acabava de guanyar la Guerra Civil. Torra afirma que Companys va ser assassinat per l’Estat espanyol. I no li falta raó malgrat que això no agradi a Queralt.

La unionista professora de dret a la UB assegura que “Tuits com aquest demostren que tenim un president de la Generalitat que no es mereix el càrrec, per tergiversar la història en el seu benefici, mentint, insultant la memòria de tantes persones que van lluitar contra la dictadura franquista per defensar la República”.

Però Quim Torra no menteix, sinó que diu exactament la veritat: l’ús “d’Estat Espanyol” justament era la denominació oficial d’Espanya com a règim polític entre 1939 i 1976 (i esporàdicament fins a 1979), sota la dictadura franquista, tot i declarar-se constituït en Regne des de la Llei de Successió en la Prefectura de l’Estat de 1946.

El 1936, després del cop d’Estat, quan va esclatar la Guerra Vivil espanyola, les forces rebels van començar a utilitzar la forma Estat Espanyol (i no República Espanyola o Regne d’Espanya). Això va ser a causa dels diferents punts de vista respecte de la forma d’estat que existien entre els membres de la coalició que es feia dir “nacional”, que comptava amb el suport dels falangistes, de tall feixista i grups clarament monàrquics com els carlins. L’1 d’octubre de 1936, el general Franco va ser nomenat Generalísimo dels Exèrcits i Cap de l’Estat, la qual cosa pot considerar-se com a acte fundacional del Nou Estat que venia a substituir a la República Espanyola.

Et pot interessar  Torra avisa que la candidatura "efectiva" de Puigdemont a la Presidència "dependrà de moltes coses"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut