Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Aquest és el violent i sanguinari llinatge de Cayetana Álvarez de Toledo

Cayetana Álvarez de Toledo, l’argentina que es vanta d’haver volgut ser espanyola, és la candidata del PP per encapçalar la llista a Barcelona de cara a les eleccions del 28-A. […]

Gerard Sesé 21/03/2019
Alva presideix, Vargas a la seva dreta i els consellers del Tribunal de la Sang. Gravat de Pieter Christiaansz Bor (1576)

Cayetana Álvarez de Toledo, l’argentina que es vanta d’haver volgut ser espanyola, és la candidata del PP per encapçalar la llista a Barcelona de cara a les eleccions del 28-A. La noble té un llinatge de fort pedigrí i que arrossega passatges foscos plens de sang i repressió en nom i en pro de la Corona espanyola.

Reconquesta i conquesta de Navarra

La seva família acumula un llistat de títols de la noblesa des de l’inici de l’imperi espanyol i que va fer fortuna durant els segles d’or espanyols. Pertany, per via paterna, a la casa d’Álvarez de Toledo, sent descendent per línia directa masculina de Fadrique Álvarez de Toledo i Enríquez, II duc d’Alba de Tormes, II Marquès de Còria, II comte de Salvatierra de Tormes, i comte de Piedrahita i VI senyor de Valdecorneja, Gran d’Espanya, que va acompanyar al rei Carles I d’Espanya en les campanyes de Flandes, Alemanya i Itàlia i dels ducs de Bivona. Va capitanejar la fi de la Reconquesta espanyola matan àrabs i va ser un dels responsables d’ocupar per la força el regne de Navarra a l’espanyol. Fadrique Álvarez de Toledo va ser determinant per la via de la violència a forjar la unitat terriotiral d’Espanya.

Tribunals de Sang als Països Baixos

Seguint el llinatge, el seu fill, Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel, assassí a les campanyes de l’emperador Carlos V contra els protestants alemanys en la Guerra de Smalkalda i que va ser mà dreta de Felip II quan va ser enviat als Països Baixos espanyols, el 1567, per sufocar la revolta protestant. Com a regent d’aquest territori va desenvolupar una política d’extorsió amb impostos excessius i una repressió sanguinària amb més de mil condemnats a morts i assassinats pel Tribunal dels Tumults per perseguir els oponents al règim espanyol i assegurar els interessos del rei. És conegut a Bèlgica i els Països Baixos amb el nom de Bloedraad (tribunal de la sang), que prové del fet que durant el govern d’Alba s’hi van condemnar a mort almenys 1073 persones i desterrar 11.130 dissidents. Els béns dels condemnats eren confiscats i esqueien a la Corona d’Espanya. En una carta a Felip II, Juan de Vargas, dominic i jutge del tribunal, va estimar els ingressos dels béns confiscats a 20 milions de tàlers per any. El 1580 dirigí l’exèrcit que ocupà Portugal.

Colonització de Sud-Amèrica i aniquilació d’indígenes

Per via materna la seva família va formar part de l’ocupació espanyola a Sud-amèrica. La seva mare és Patricia Peralta-Ramos i Madero i descendeix d’un dels assistents a la fundació de la ciutat de Còrdova el 6 de juliol de 1572, Blas de Peralta, i, al seu torn, del terratinent i fundador de la ciutat de Mar del Plata, Patricio Peralta Ramos i de Francisco Bernabé Madero, fundador de la ciutat de Maipú.