Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

La deriva del PSC per arreplegar vots a Ciudadanos: Catalunya ja no és una nació

Proposen substituir-ho per “reconèixer el federalisme” com la “manera d’entendre la igualtat en la diversitat”

Redacció 05/12/2019
Pla mitjà del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la portaveu de Cs, Lorena Roldán, reunits el 2 d'octubre de 2019 (Horitzontal)

Socialistes de Barcelona i Badalona insten el PSC a eliminar del document polític el concepte de “nació” per a Catalunya

Militants del PSC de Barcelona, Badalona i el corrent intern ‘Rojos’ han demanat al partit que elimini el concepte de “nació” per a Catalunya de la proposta de ponència marc que s’ha de portar a votació al congrés dels socialistes de la setmana vinent. El document parla de “reconèixer Catalunya com a nació i Espanya com un estat plurinacional” com la manera dels socialistes “d’entendre la unió i la igualtat en la diversitat”. Esmenes presentades des d’agrupacions de l’Eixample i Badalona demanen suprimir aquesta frase. Una aportació suggereix substituir-la per “reconèixer el federalisme” com la “manera d’entendre la igualtat en la diversitat” mentre que des de ‘Rojos’ rebutgen del tot l’ús que es fa del concepte de “nació” a Catalunya.

Per part del corrent intern ‘Rojos’, consideren que la nació “és una creació del nacionalisme”. Apunten, en la seva aportació, que “l’única opció” que els queda des de l’esquerra és “buscar un model polític que contingui al nacionalisme”. “L’assossegament, amb el nacionalisme, és donar-li benzina”, reblen. En aquest sentit, creuen que “sota els criteris que el nacionalisme estableix per a crear una nació és evident que a Catalunya també n’hi ha més d’una”.

 

D’altra banda, creuen que parlar de plurinacionalitat és “abonar més la confusió conceptual” i “és una concessió més al nacionalisme”. “No podem seguir acceptant entrar en el paraigües d’un marc mental nacionalista”, insisteixen en l’esmena, que demana “definir bé les paraules i els seus significats”. “En el món global, el terme nació està reconegut quan conté tres elements jurídics: territori, població i sobirania. Si falta algun d’aquests tres elements, la comunitat internacional no els pot reconèixer com a nacions”, conclouen.

 

La publicació del document del PSC en plenes negociacions del PSOE amb ERC va obrir una polèmica i debat que la direcció dels socialistes no va entendre, ja que és un posicionament que defensen des de fa temps –i que ha estat inclòs en anteriors congressos. El rebuig també va venir de part de socialistes com el president de l’Aragó, Javier Lambán –que va dir que “per a exaltar la sardana no és necessari ser nació”- o el president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page.