Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Setmana d’il·luminació espiritual al CCCB

Aquest dimarts comença l’última setmana del cicle de cinema a la fresca del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; Gandules’18. Enguany comissariat per Mery Cuesa i dedicat a la màgia, […]

Redacció 21/08/2018
The Wicker Man

Aquest dimarts comença l’última setmana del cicle de cinema a la fresca del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; Gandules’18. Enguany comissariat per Mery Cuesa i dedicat a la màgia, la lisèrgia i l’ocultisme; com a tres maneres d’il·luminació. Les projeccions programades són; The Wicker Man (Robin Hardly, 1973), Ganja & Hess (Bill Gunn, 1973) i The Love Witch (Anna Biller, 2016). Dimarts, dimecres i dijous a partir de les 22 hores al Pati de Dones.

Al llarg de les dues últimes setmanes d’agost, la comissaria Mery Cuesta ha programat pel·lícules en consonància temàtica a l’exposició La llum negra. Tradicions secretes en l’art des dels anys 50, actualment al CCCB. Però també en l’actualitat política i social; com explica: “vivim en un present pessimista. Ens sentim aclaparats per la pressió de la societat sobre nosaltres, pel descrèdit de la política i de la religió la catòlica. Per això ens semblava interessant la idea de la il·luminació i el cinema il·luminat”

Tal com explica Mery Cuesta al programa de mà, The Wicker man mostra el xoc entre cristianisme i paganisme, alhora que esdevé “una suggeridora cruïlla de pel·lícula musical i detectivesca, exhibint a estones un to sensual i festiu”. Un film que ha deixat rastres en la cultura popular com se senyala més endavant: “Aquest element (l’home de vímet) ha entrat en la contemporaneïtat a través de la cultura pop gràcies a aquesta mateixa pel·lícula, a la cançó The Wicker Man d’Iron Maiden, o al festival «Burning Man»”.

Demà dimecres el cicle seguirà amb Ganja & Hess. Un film de terror des de la perspectiva afroamericana. L’arqueòleg Dr. Hess Green (interpretat per Duane Jones) és apunyalat pel seu ajudant amb una daga d’una antiga civilització africana. En lloc de morir, obté la immortalitat alhora que una enorme set de sang. La versió del film autoritzada pel director està dipositada al MoMa.

The love witch, que serà projectada aquest dijous, tracta la qüestió de la bruixeria des d’una òptica feminista. Eliane (Samantha Robinson) és una atractiva dona decidida a trobar l’amor veritable, per la qual cosa farà servir conjurs i encanteris amb resultats, sorprenentment, poc desitjables. Un film que planteja la toxicitat de l’amor romàntic o el narcisisme de la societat actual.