Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Sense independència la justícia social és una quimera amb Espanya

El TC tomba el decret llei del lloguer social per considerar que la norma no té el rang adequat

Redacció
Redacció 28/01/2021
El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig.

Els magistrats consideren inconstitucionals per unanimitat setze preceptes del text

El Tribunal Constitucional ha tombat el decret llei del lloguer social redactat pel Govern i aprovat pel Parlament de Catalunya per considerar que el rang de la norma “resulta insuficient” segons el que estipula la Constitució. Així ho explicita l’àrbitre constitucional en l’avenç de la part dispositiva de la sentència que s’ha fet arribar als mitjans, després de les filtracions que a mitja tarda ja apuntaven en aquest sentit. Unes filtracions que han provocat l’enuig del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha denunciat la filtració “de nou” d’una sentència que vol “destruir l’escut social” del Govern en matèria d’habitatge.

(S’afegeixen detalls de la part dispositiva de la sentència avançats pel TC)

 

Calvet també ha denunciat que la sentència del TC fa que “milers de persones i famílies” quedin “desprotegides”, i alhora ha criticat la “vergonya i inacció de socialistes i comuns”. Entre d’altres, la norma obligava els grans tenidors a oferir un lloguer social a les persones afectades per un desnonament.

 

El ple del TC d’aquest dijous ha examinat el recurs del PP contra el decret llei de mesures urgent per a la millora de l’accés a l’habitatge. La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ricardo Enríquez Sancho, declara per unanimitat inconstitucionals setze preceptes de la norma.

 

L’argument “central i bàsic” és que “no concorren els requisits del pressupost habilitant que exigeix l’article 86.1 de la Constitució Espanyola per regular la matèria sobre les mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge”, per la qual cosa resulta “insuficient” el rang de la norma.

 

D’altra banda, cal recordar que aquest dijous el TC ha admès a tràmit un altre recurs del PP, aquest contra la llei que regula a Catalunya el preu dels lloguers, aprovada l’any passat.