Divendres, 2 de desembre de 2022 - Edició 1590
La República

Santa Maria del Mar no és una catedral

Joan Domenge i Jacobo Vidal publiquen el llibre: Santa Maria del Mar, on reconstrueixen la famosa basílica des d’un punt de vista solament històric. D’aquesta manera es desmunten diferents mites […]

Redacció 28/12/2018
Santa Maria del Mar / Wikipedia

Joan Domenge i Jacobo Vidal publiquen el llibre: Santa Maria del Mar, on reconstrueixen la famosa basílica des d’un punt de vista solament històric. D’aquesta manera es desmunten diferents mites al voltant de la construcció del temple. Els dos professors d’Història de l’art a la Universitat de Barcelona s’han proposat explicar la realitat històrica del temple.

El llibre és el resultat dels equívocs històrics que han pregonat llibres com ara “La Catedral del Mar” d’Ildefonso Falcones, i la mitologia popular. A tall d’exemple, s’explica com l’església va ser construïda entre el 1329 i 1383, gràcies a les aportacions econòmiques dels comerciants i de la monarquia, no de les aportacions de la plebs. També rebutja els tòpics de l’Edat Mitjana com una època desastrosa, alhora que posa en relleu la contribució d’artistes excepcionals del moment en la decoració interior.

El llibre signat pels dos professors està editat per la Fundació Uriach i actualment es pot comprar en diferents llibreries i per Internet.