Divendres, 27 de novembre de 2020 - Edició 855
La República

Sánchez ofereix a Casado pactes d’Estat a canvi de la seva abstenció perquè la investidura no depengui d’independentistes

En aquest missatge ha insistit estenent aquesta crida al líder de Ciudadanos, Albert Rivera

Avatar
Agències 22/07/2019
Pedro Sánchez, al Congreso

El líder del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha acusat aquest dilluns el líder del PP, Pablo Casado, de “viure del conflicte” a Catalunya però li ha ofert pactes d’Estat a canvi d’obtenir la seva abstenció i evitar d’aquesta manera dependre dels independentistes. “Faci un servei a Espanya”, ha dit Sánchez i “si considera oportú que haguem d’arribar a acords d’Estat que li puguin permetre facilitar o explicar a la seva organització que Espanya tingui govern i vostè pugui liderar l’oposició i deixar de competir amb Rivera, aquí està aquest oferiment”. Malgrat la proposta, Sánchez ha assegurat que cal donar una resposta “política” a la “crisi de convivència” que al seu entendre es viu a Catalunya. “Clar que a Catalunya hi ha una crisi política”, ha dit abans d’assenyalar el recurs del PP contra l’Estatut com l’origen del conflicte. També ha recordat que el discurs del PP ha portat aquesta formació a obtenir els pitjors resultats de la seva història amb “zero” diputats per al País Basc i “una” a Catalunya, en referència a Cayetana Álvarez de Toledo.

Sánchez ha aprofitat el torn de rèplica al discurs de Pablo Casado per reclamar al líder del PP que “es mulli” i s’abstingui per facilitar la governabilitat si no vol que es repeteixin les eleccions o que la investidura depengui de les forces independentistes. “Vostè té la clau”, ha dit abans de recordar-li que el PP ostenta avui només 66 escons al Congrés.

“Parla com si no haguessin passat les eleccions, amb els mateixos arguments”, ha dit Sánchez, però ara “només té dues opcions: estabilitat o eleccions”. Segons el president espanyol “no hi ha alternativa possible a un govern del PSOE”, i si el PP es vol presentar com “un partit d’Estat” ha de facilitar la formació “de l’únic govern possible”. En aquest missatge ha insistit estenent aquesta crida al líder de Ciudadanos, Albert Rivera.

En aquest tram del debat, Sánchez si que ha parlat de Catalunya per defensar-se de les acusacions del líder del PP, que l’ha assenyalat com un aliat de l’independentisme. Ho ha fet per recordar que el PSOE va estar al costat del PP quan aquest va afrontar amb el 155 “la major crisi de la història de la democràcia” a Catalunya, i li ha retret que el PP no faci ara el mateix.

Amb tot, segons Sánchez, cal afrontar una solució “política” a la “crisi de convivència” a Catalunya provocada, ha dit, pel recurs del PP contra l’Estatut. La resposta, ha dit, que ha de venir del model autonòmic. “Hi ha un problema polític que haurem de resoldre”, ha dit, però “vostès viuen del conflicte territorial” i “no assumeixen cap responsabilitat del deteriorament de la convivència que es viu a Catalunya”, fet que li sembla “una hipocresia colossal”.

Segons Sánchez “l’única forma de respondre al procés sobiranista a Catalunya és plantejar per a Espanya un progrés de regeneració progressista d’inspiració progressista”. Cal, ha dit, “reforçar l’Estat del benestar, acabar amb la precarietat laboral i plantejar un projecte de regeneració política, econòmica, social i laboral” per a Espanya”.

Relacionats