Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Sánchez blinda la monarquia portant al TC la comissió del Parlament sobre les seves presumptes irregularitats

L’executiu espanyol en reclamarà la suspensió automàtica tan bon punt els magistrats admetin a tràmit l’escrit

|

- Publicitat -

El govern espanyol impugnarà davant el Tribunal Constitucional (TC) la creació de la comissió d’investigació del Parlament sobre la monarquia, segons ha avançat El Períodico. L’executiu espanyol considera que la cambra catalana va més enllà de les seves competències perquè crea una comissió per investigar activitats “delictives” o “irregulars” de persones vinculades a la família reial espanyola. La impugnació incorporarà la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució, que suposa la suspensió automàtica de les lleis o decisions impugnades per l’executiu espanyol en el moment en què el TC admeti a tràmit l’escrit.

L’executiu espanyol ja ha sol·licitat al Consell d’Estat que emeti el seu informe –preceptiu però no vinculant- sobre el recurs que presentarà al registre del TC. Segons fonts de La Moncloa, l’executiu presenta el recurs pels mateixos motius en què ho ha fet en dues ocasions anteriors, en què ha portat també al Constitucional la reprovació del rei Felip VI per part de la cambra catalana i una moció que refermava la declaració de novembre del 2015.

Publicitat

El recurs tindrà com a primer objectiu aconseguir una suspensió cautelar per part del Tribunal Constitucional, que deixarà sense efecte l’acord per a la creació de la comissió. Ho farà introduint al recurs la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució que estableix que els textos autonòmics impugnats per l’executiu espanyol queden en suspens –per un període inicial de cinc mesos- des del moment en què el TC admet a tràmit l’escrit. Segons fonts de La Moncloa, el recurs argumentarà que el Parlament ha anat més enllà de les seves funcions en pretendre investigar activitats de persones relacionades amb la monarquia. “No és competent”, afirmen aquestes veus de l’executiu espanyol.

Et pot interessar  Sánchez admet que l'execució a Catalunya és insuficient però ho justifica pels "colls d'ampolla" i l'alça de preus

El TC inadmet el recurs d’Iñaki Urdangarín contra la condemna a 5 anys i 10 mesos de presó

D’altra banda, avui mateix s’ha fet públic que el Tribunal Constitucional no ha admès el recurs d’empara presentat per l’exduc de Palma, Iñaki Urdangarín. El marit de la infanta Cristina de Borbó va recórrer al TC després que el Tribunal Suprem el condemnés el passat mes de juny a 5 anys i 10 mesos de presó pels delictes de prevaricació, malversació, frau a l’administració, tràfic d’influències i dos delictes fiscals. La seva defensa va presentar el recurs al novembre del 2018 i va demanar que, mentre el resolia, pogués sortir en llibertat. Però els magistrats han decidit no entrar en el fons del recurs i l’han inadmès perquè creuen que no té “especial transcendència constitucional”, exigible per admetre un recurs d’aquestes característiques.

Urdangarín va presentar el recurs al TC perquè considerava que la sentència vulnerava diversos drets fonamentals, com el de la tutela judicial efectiva, a la llibertat i la presumpció d’innocència. La sentència del Suprem del passat mes de juny va rebaixar la sentència de l’Audiència de Palma, que era de 6 anys i 3 mesos. Urdagarín està pres al centre penitenciari de dones de Brieva (Àvila) des del 18 de juny i el 23 d’agost va obtenir el segon grau penitenciari.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut