Edició 2088

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 13 de abril del 2024
Edició 2088

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 13 de abril del 2024

Sàmper assegura que els protocols d’ordre públic que s’han publicat “són revisables”

|

- Publicitat -

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha afirmat que els protocols d’ordre públic que s’han publicat aquest dilluns “segur que són revisables i els revisarem” i ha dit que “sempre” ho estan fent. Sàmper ha explicat s’havia compromès en fer-los públics davant Irídia, Amnistia Internacional i el Síndic de Greuges. “Jo no puc tenir un compromís des del mes de gener i no donar una resposta”, ha indicat. Ha reconegut que comissaris dels Mossos d’Esquadra volien esperar “dos o tres mesos més” en fer públic el document, però ha defensat que treballen conjuntament. “Quan la pròpia prefectura està creant el portal de transparència, és evident que hi ha la coordinació per fer-ho”, ha reblat.

Fa un mes ERC i la CUP va arribar a un preacord d’investidura segons el qual mentre no es publiquessin els protocols d’ordre públic es suspendria l’ús dels projectils de foam per part dels cossos policials a Catalunya. Amb la seva publicació aquest dilluns els agents no tindrien cap impediment en seguir utilitzant aquest material antidisturbis. Sàmper ho ha volgut pronunciar-se directament en aquest sentit, i ha dit que ja feia mesos que va adquirir el compromís de publicar-los i que s’ha fet per “transparència”.

Publicitat

“Desconec si això deixa en paper mullat o no el que son negociacions polítiques on jo no participo en primera, segona ni tercera persona”, ha afegit el conseller. Ha explicat que aquesta és “una primera part”, i que com es va anunciar des de la conselleria ara treballen per fer un portal de transparència. El conseller ha explicat que l’ús de les bales de foam és el mecanisme actual dels Mossos d’Esquadra “per dispersar una manifestació o qualsevol situació que posi en risc l’ordre públic”. Ha dit que si finalment es prohibeix aquest material ho haurà de decidir el Parlament.

Ara bé, “no es pot desautoritzar un sistema sense posar-ne un altre que preservi la seguretat dels policies i que pugui complir amb la seva tasca de restablir l’ordre públic quan aquest no hi és”, ha advertit. Pel que fa als protocols, ha dit que si el text pateix modificacions s’aniran comunicant oportunament. “Quan tinguem millores es publicaran, no tenim res a amagar”, ha insistit. També ha fet referència al debat que hi haurà al parlament sobre el model d’ordre públic. “Ja estem treballant per dir la nostra quan arribi aquest moment, com tots els altres que diran la seva”, ha explicat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut