Dimarts, 1 de desembre de 2020 - Edició 859
La República

Sala-i-Martín sospita: “Hi ha molta gent famosa infectada”

Creu que només la gent amb notorietat social o les celebritats tenen accés als tests del Covid-19

Gerard Sesé
Gerard Sesé 12/03/2020
Xavier Sala-i-Martin al programa 'Faqs' de TV3

Des de La República ja especulàvem que el problema de l’Estat espanyol a l’hora de contenir l’expansió del nou coronavirus, el Covid-19, era la manca de proves de detecció a persones amb símptomes o amb contactes de risc. Si a l’Estat espanyol es fan uns 375 tests per cada milió d’habitants, a Corea del Sud, país que ha erradicat de manera exemplar l’expansió del virus, eren de 3.600 per cada milió d’habitants.

De fet, l’ONU alertava a països com Espanya dels criteris erronis a l’hora de decidir a qui es feia el test o no. Resulta però, que d’entre la gent famosa, les celebritats o les persones amb notorietat i projecció social, hi ha molts més casos de positius per Covid-19.

Això ha fet arronsar el nas a l’economista i professor universitari Xavier Sala-i-Martín que també advertia ahir a TV3 que considerava que s’estaven fent pocs tests de detecció. Ell mateix ha reflexionat a les xarxes: “em fa l’efecte que proporcionalment hi ha molta gent “famosa” infectada” i es pregunta “no serà que als famosos se’ls fa el test amb més facilitat?”. I acaba concloent: “si fos cert, això voldria dir que hi ha molta gent infectada i no detectada”.

De fet, hi ha molts casos positius entre polítics, jugadors de futbol i ara s’ha sabut que els reis d’Espanya, Felipe VI i Letizia se sotmetran a la prova del coronavirus perquè la reina i la ministra Irene Montero, que ha donat positiu, van estar en un acte divendres.

Relacionats