Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Sabrià insta JxCat a registrar el text de la ILP sobre la independència i parla de gestos “de cara a la galeria”

“La clau és la unitat estratègica i traçar el camí conjunt per tornar a fer possible un 1-O que ens permeti guanyar definitivament”, ha dit el portaveu d’ERC

Avatar
Agències 25/06/2019
Pla americà del president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, aixecant el dit polze el 25 de juny de 2019 (Horitzontal)

El grup parlamentari d’ERC ha instat JxCat a registrar el text de la ILP que proposava declarar la independència. El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, ha interpel·lat el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa (JxCat), per dir-li que pot agafar el contingut de la ILP i registrar-la des del seu grup parlamentari i garantir així que se n’obri el debat: “Tenen la manera de fer-ho i segur que ho faran, entenc que Costa ja ho està picant i tot”, ha afegit. Sabrià considera que la ILP seria només un “gest de cara a la galeria”, i que ERC treballa per declarar i exercir la independència. “La clau és la unitat estratègica i traçar el camí conjunt per tornar a fer possible un 1-O que ens permeti guanyar definitivament”, ha conclòs.

Sabrià ha subratllat que una ILP no pot servir per declarar la independència, i que d’haver-se tirat endavant hi hauria hagut gent que faria una “feinada ingent” que no serviria per l’objectiu final. Segons el portaveu d’ERC no és l’hora de fer “gestos” sinó de “guanyar la llibertat de manera definitiva”. En aquesta línia, Sabrià ha instat JxCat a agafar el text de la ILP per presentar-lo com a proposta del grup parlamentari. Sabrià ha deixat clar que ERC no ho farà, però ha apuntat que, si JxCat registra el text, els republicans se sumaran el debat i hi aportaran propostes i esmenes. Sigui com sigui, Sabrià ha reiterat que aquesta discussió “en cap cas” afectarà el Govern, a qui JxCat i ERC donen suport.

“Costa s’ha equivocat”

Encara sobre la ILP, Sabrià ha respost Costa, que aquest migdia ha citat l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell (ERC), per argumentar que havia defensat que la cambra catalana “ha de ser el temple del debat”, i no de la “censura”. El portaveu d’ERC ha recomanat al vicepresident primer del Parament que miri declaracions de Forcadell on argumenta que una ILP no pot ser la via per declarar la independència: “Entenem que Costa s’ha despistat, no passa res, li podem fer arribar les declaracions. Hem de ser coherents. Segur que Costa s’ha equivocat”, ha rematat.

Costa ha rebutjat que la Mesa actuï com a “òrgan censor”, en la roda de premsa des de la sala del Parlament. El vicepresident primer ha explicat que el seu grup ha votat a favor de tramitar la ILP que proposava tornar a declarar la independència perquè “ha de ser possible debatre de tot independentment de si s’està a favor o en contra de la iniciativa”. La Mesa ha rebutjat la tramitació de la iniciativa legislativa popular amb l’abstenció d’ERC i el vot en contra de Cs i PSC-Units. Tot i que JxCat hi ha votat a favor no es plantegen presentar com a grup parlamentari una iniciativa per recuperar el contingut de la ILP.

La CUP creu que la ILP sobre la independència hauria estat admesa a tràmit si hi hagués “voluntat política”

Al seu torn, la CUP creu que la iniciativa legislativa popular (ILP) que demanava que el Parlament declarés la independència hauria d’haver estat admesa a tràmit.  La diputada Maria Sirvent ha apuntat que més enllà d'”arguments de forma”, si hi hagués “voluntat política perquè qualsevol ILP pugui ser debatuda a la cambra, s’hauria trobat els mecanismes formals perquè això pogués ser així”.

La CUP, que no vota a la Mesa del Parlament, ha explicat que els sembla bé tot el que suposi “confrontar idees, arguments i tenir debats al respecte”. Tot i que ha admès que no s’han llegit el contingut literal de la ILP, Sirvent ha argumentat que hauria estat interessant debatre sobre aquesta qüestió a la cambra catalana perquè la CUP es troba en un moment de “replantejament estratègic i d’aprenentatges de l’1-O”. “Quantes més iniciatives vinguin de la ciutadania i quantes més coses debati aquest parlament, millor”, ha afegit la diputada, que creu que no hi havia “cap problema” en debatre aquesta qüestió.