Dissabte, 10 de desembre de 2022 - Edició 1597
La República

Rufián defensa que cal “cautela” en la reforma de la malversació perquè no serveixi per “blanquejar corrupteles”

El portaveu d’ERC no ha aclarit si presentaran esmenes a la reforma de la sedició per incloure-hi la malversació

Redacció 24/11/2022
Gabriel Rufián en una fotografia recent

El portaveu d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha afirmat que la seva formació “intentarà, si es pot” impulsar una reforma del delicte de malversació, un delicte que “ha estat utilitzat com un càstig ideològic per part de segons quins jutges”.

Tanmateix, ha volgut puntualitzar que cal estar “molt atents” perquè no es faci servir “com una porta oberta a blanquejar corrupteles“. De moment l’única reforma del Codi Penal que es tramita al Congrés és la que el govern espanyol va acordar amb ERC i que inclou la derogació de la sedició a canvi de la reformulació del delicte de desordres públics agreujats. Els grups podran presentar esmenes la setmana que ve.

Aquest dijous Rufián no ha aclarit si ERC presentarà o no esmenes a la reforma de la sedició per incloure-hi la malversació, o bé si deixarà la malversació per a més endavant a través d’una altra proposició de llei. De fet, PSOE i Podemos, i també socis del govern espanyol com el PNB, han expressat els seus dubtes sobre la reforma de la malversació en la mateixa línia de la “cautela” que ha referit Rufián.

L’esmena de JxCat

Paral·lelament, Junts ja ha anunciat una esmena a la reforma del delicte de sedició per eliminar la contrapartida dels desordres públics agreujats, però al seu text de substitució tampoc ha incorporat la reforma de la malversació perquè considera que aquest és un altre debat.

La derogació del delicte de sedició se sotmet aquest dijous a un primer examen al Congrés dels Diputats, on es votarà la presa en consideració de la proposició de Llei registrada la setmana passada. Compta amb l’oposició frontal del PP, Vox, Cs i també de Junts. La Mesa va acordar tramitar la proposició de Llei com a urgent, de manera que podrà estar definitivament aprovada abans que expiri el 2022, també al Senat on es votaria l’última setmana de l’any.