Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Junts esmenarà la reforma de la sedició per eliminar l’ampliació dels desordres públics agreujats

|

- Publicitat -

En les pròximes hores, Junts presentarà una esmena de substitució de la reforma de la sedició que busca limitar el text a la derogació d’aquest delicte, eliminant, per tant, l’ampliació dels desordres públics agreujats que apareix a la proposició de Llei del PSOE i Podem.

El text de Junts proposa també establir una disposició transitòria per revisar les sentències en un termini curt de temps, així com la cancel·lació dels antecedents penals dels qui han estat condemnats per sedició, segons informa l’ACN. A més, Junts també demana que el delicte de rebel·lió se cenyeixi només a l’ús d’armes.

Publicitat

L’esmena de Junts es començarà a tramitar aquest dijous després que, tal com està previst, el Congrés aprovi la proposta de la reforma de la sedició acordada entre l’executiu de Sánchez i el d’Aragonès; proposta que s’aprovarà, per altra banda, amb els vots del PSOE, Podem i ERC.

Junts, per la seva banda, considera que l’acord entre el govern espanyol i ERC és “un gol” de l’executiu de Sánchez a ERC, perquè segons ells, el text que ha arribat al Congrés parteix del “marc mental espanyol”. “Es deroga el delicte de sedició però es criminalitza la protesta“, sostenen, de la mateixa manera que denuncien també altres sectors de l’independentisme.

Junts també assegura que amb l’ampliació del delicte de desordres públics agreujats, i la interpretació que es pot fer d’aquests, especialment davant la introducció del concepte d'”intimidació”, fets com els del 3 d’octubre del 2017, així com les protestes de la PAH, i fins i tot les mobilitzacions de taxistes, podrien acabar en penes de presó. Finalment, apunten que la reforma és “confusa” i no deixa clar que la derogació de delicte de sedició suposi la revisió de les sentències dels condemnats pel Tribunal Suprem.

Et pot interessar  Aragonès demana “no abaratir” la llei d’amnistia i aprovar-la com més aviat millor

L’esmena, per ara, no esmenta la possible reforma del delicte de malversació que ERC va anunciar després que es fes pública la modificació de la sedició. Els de Laura Borràs estan a favor de reformar aquest delicte per tal de diferenciar entre els casos de corrupció i el que s’ha aplicat als líders independentistes, però consideren que aquest és un debat que caldrà afrontar més endavant.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut