Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Riba admet que hi ha “obstacles” perquè l’Eurocambra permeti el català als plens

Malgrat els “obstacles” per sumar majoria, l’eurodiputada d’ERC remarca que segueixen “treballant per fer que sigui possible”

Redacció 02/10/2022
L'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, al seu despatx del Parlament Europeu a Brussel·les, durant una entrevista amb l'ACN Data de publicació: diumenge 02 d’octubre del 2022, 06:00 Localització: Brussel·les Autor: Nazaret Romero / Albert Cadanet

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba assegura que hi ha “obstacles” perquè l’Eurocambra doni llum verda a permetre el català als plens. Després que l’executiu de Pedro Sánchez ho demanés a la cambra europea tal com es va acordar en el marc de la taula de diàleg, Riba admet que les majories a la Mesa del Parlament Europeu estan molt ajustades.

“Només és una qüestió de voluntat política”, subratlla l’eurodiputada republicana, que nega que pugui haver-hi cap més impediment perquè la iniciativa tiri endavant que la voluntat dels grups de la cambra. Malgrat els “obstacles” per sumar majoria, Riba remarca que segueixen “treballant per fer que sigui possible”. Així mateix, remarca que és un primer pas per “arribar a la igualtat dins de les institucions europees”. “Ara podem fer un pas més”, subratlla.

La Mesa de l’Eurocambra ha de decidir sobre la hipòcrita petició de l’Estat de permetre emprar el català als plens. Un dret que ni tan sols tenen els diputats catalanoparlants al Congreso. L’òrgan està format per la presidenta i les 14 vicepresidències: cinc socialdemòcrates, tres del Partit Popular Europeu, tres liberals de Renovar Europa i un dels Conservadors i Reformistes Europeus, els Verds i l’Esquerra. La presidenta de la cambra, Roberta Metsola, també forma part dels populars europeus i en cas d’empat té vot de qualitat.