Dimarts, 4 d'agost de 2020 - Edició 740
La República

Recull de brots al Segrià després de la primera setmana de confinament perimetral

Malgrat que les xifres superen les registrades el març i l’abril, es descarta de moment un confinament domiciliari

Redacció
Redacció 11/07/2020
Carpa d'emergències i unitats mòbils d'atenció davant l'Arnau de Vilanova de Lleida

Fins a vint brots de coronavirus s’han localitzat al Segrià en una sèria que segueix a l’alça i amb un rècord de 210 casos nous en un sol dia. Del total de persones afectades a la regió sanitària, gairebé 5.000, més del 65% es concentren a la comarca del Segrià.

La traçabilitat s’ha perdut en molts caos i el 60% dels positius ja són de transmissió comunitària, és a dir, que els primers positius ja han passat el virus a familiars i amics. I això fa molt més difícil tallar les cadenes de transmissió i seguir-ne els contactes.

La més destacable novetat d’aquest repunt de la pandèmia és que augmenta molt significativament entre els joves de 15 a 29 anys per als que el delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, ha enviat un missatge específic per a què redueixin els contactes i extremin les precaucions.

La gerent de les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, afegeix: “Necessitem que aquest col·lectiu ens ajudi a transmetre aquest missatge entre el seu grup d’iguals, per tal d’incorporar les noves mesures que s’han de prendre per intentar reduir les cadenes de transmissió. Distància, higiene de mans i mascareta. Però sobretot la distància, que és allò que realment ens evita la transmissió.”

La Generalitat descarta un confinament diferent del perimetral
Farré ha explicat que “no està previst que es modifiquin les condicions de confinament del Segrià” i que, de moment, el confinament perimetral de la comarca “no té data de caducitat”. També ha remarcat la importància de seguir les mesures establertes per evitar més restriccions en la mobilitat: “És molt important que quedi clar: s’ha de portar la mascareta sempre, fins i tot per prendre cafè. S’ha de mantenir la distància per fer-se petons i ens hem de rentar les mans cada dos minuts.”

20 brots actius: residències, personal sanitari i empreses
El panorama segons les edats ha canviat molt. Ara la mitjana d’edat de les persones ingressades se situa per sota dels 50 anys. Són infectats amb menys complicacions clíniques, però més proclius a expandir el virua ja que molts són asimptomàtics.

Per contra, la gent gran està especialment vigilada i regista un percentatge d’incidència molt menor que en la primera onada del virus. Salut pública està realitzant visites a les residències, on “s’hi estan detectant persones asimptomàtiques”. Actualment hi ha dues residències afectades a Lleida, i també una a Oliana i una altra a Pont de Suert. A Oliana, el brot és a la residència Caser amb 26 positius, 16 residents i 10 treballadors, tots asimptomàtics.

Respecte a les empreses afectades al Segrià, n’hi ha 12 i Salut assegura que s’estan fent tests massius als més de 3.000 treballadors d’empreses fruiteres. El doctor Pere Godoy, president de la Societat General d’Epimediologia, ha confirmat un brot al CAP de la Rambla de Ferran de Lleida, amb 5 professionals afectats. En els propers dies es preveu que la corba de contagis seguirà creixent. Aquesta situació obligarà l’hospital Arnau de Vilanova a obrir aviat una tercera planta per acollir malalts de Covid. L’atenció primària ja està saturada.

Relacionats