Diumenge, 24 d'octubre de 2021 - Edició 1186
La República

Reclamen més de 200.000 euros per malversació a la televisió pública de Castella-La Manxa

María Dolores de Cospedal (PP) va mantenir Ignacio Villa durant anys al capdavant de l’ens públic

Redacció
Redacció 05/09/2019
María Dolores de Cospedal (PP) va mantenir Ignacio Villa durant anys al capdavant de l'ens públic

Uns 200.000 euros. Aquesta és la quantitat que la Fiscalia reclama a l’exdirector general de ‘Radio Televisión Castilla-La Mancha (RTVCM)’, Ignacio Villa, i a diversos exdirectors financers de l’ens públic com Ramón Villaverde, Jerónimo de Mesa i Luis Vicens del Río. El motiu, segons ha avançat el ‘Periódico de Castilla-La Mancha’, serien els pagaments irregulars a un col·laborador i la utilització de les seves targetes de crèdit opaques (conegudes popularment com a targetes ‘black’) de l’ens públic per tal de realitzar despeses sense justificar.

I és que, segons l’escrit d’acusació presentat pel fiscal davant la Secció d’Enjudiciament del Departament Primer del Tribunal de Comptes, durant els quatre anys en què Villa va estar al capdavant de RTVCM hauria malversat 120.482,73 euros de fons de la televisió pública per fer compres de béns i serveis “pràcticament diàries i, a vegades, diverses vegades al dia”. A més, Villa també hauria retirat diners en efectiu de caixers automàtics sense cap justificació i sense confeccionar les liquidacions mensuals a què l’obligava la normativa interna de l’ens. Pel que fa als pagaments irregulars al col·laborador i periodista esportiu, Rubén Martín, el Ministeri Fiscal culpa l’exdirector general d’haver ordenat, durant dotze mesos, pagaments irregulars de 6.500 euros mensuals (en total, 78.000 euros) per a retribuir una activitat que ja havia estat satisfeta. Una xifra que se sumaria als contractes que el mateix Villa havia signat amb el periodista, que en total hauria cobrat de RTVCM 408.965 euros entre setembre de 2011 i juny de 2015. Precisament els anys durant els quals María Dolores de Cospedal (PP) va mantenir al capdavant de l’ens públic a Villa.

Hotels de luxe i restaurants 

Entre les despeses no justificades hi ha nits d’allotjament en paradors de Castella-La Manxa i hotels de luxe de tota la geografia espanyola, compres d’objectes d’argenteria, així com consumicions a bars i restaurants, compres en establiments de decoració, bricolatge i supermercats, tant de petits desemborsaments com de xifres elevades.  En altres casos, si es van aportar factures, tot i que responen a despeses “no raonables” i alienes al poder de representació de la direcció de l’ens públic.

Per tot això, el Ministeri Fiscal considera que el Tribunal de Comptes ha de reclamar el reintegrament dels més de 198.482,73 euros gastats, més uns 25.000 euros en interessos, pels danys causats a la televisió pública.