Dilluns, 18 d'octubre de 2021 - Edició 1180
La República

Rafael Caride, autor de l’atemptat d’Hipercor, serà excarcerat aquest diumenge acollit a la via Nanclares

És un dels penedits de la banda que es van acollir a la via Nanclares

Avatar
Agències 16/08/2019
Rafael Caride Simón, en una imatge d'arxiu

Rafael Caride Simón, de 74 anys d’edat i natural de Vigo, liquidarà la seva condemna aquest diumenge, després de complir 26 anys de presó, condemnat, entre d’altres, per l’atemptat a Hipercor comès el 19 de juny del 1987 a Barcelona, en el qual van morir 21 persones i 45 van resultar ferides. Expulsat del Col·lectiu de Presos d’ETA, EPPK, Caride és un dels penedits de la banda que es van acollir a la via Nanclares, i se sumarà a la trentena de presos que van optar per aquest projecte de reinserció que ja es troben en llibertat.

Segons han informat fonts jurídiques, amb la sortida d’aquest reclús, només quedaran pendents d’excarceració tres presos més circumscrits a la via Nanclares, Kepa Pikabea, Ibon Etxezarreta i Luis María Carrasco, que continuen complint condemna, però actualment gaudeixen de permisos de sortida regulars i només dormen al centre penitenciari. Més de trenta reclusos d’ETA es van acollir a la via Nanclares, entre ells històrics exdirigents de la banda, com José Luis Urrusolo Sistiaga, José Luis Álvarez Santacristina, Carmen Guisasola, Juan Manuel Soares Gamboa o Idoia López Riaño àlies ‘La Tigresa’.

Aquests interns van decidir allunyar-se de la disciplina d’ETA per aconseguir la reinserció. Per fer-ho, es van allunyar de l’entorn de la banda, van acceptar la política penitenciària, van sortir del col·lectiu de presos, i van renunciar públicament a l’organització terrorista i a l’ús de la violència. També han demanat perdó a les víctimes, s’han compromès a reparar-les mitjançant el pagament de la seva responsabilitat civil i a col·laborar amb la justícia.