Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Quim Torra i Josep Costa denuncien “l’obstruccionisme” del govern de Sánchez i la justícia amb el cas Pegasus

Han enviat cartes al Parlament Europeu, al Consell d’Europa i al Parlament de Catalunya

Redacció 03/02/2023

L’expresident de la Generalitat Quim Torra i l’exvicepresident primer del Parlament Josep Costa denuncien “l’obstruccionisme” del govern de Pedro Sánchez i la justícia espanyola en el cas Pegasus. Per fer-ho, han enviat cartes a la comissió d’investigació del Parlament Europeu, al Consell d’Europa, a la presidenta suspesa del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i a la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya.

Torra i Costa lamenten que s’hagi desestimat el recurs que van presentar contra la decisió de l’Audiència Nacional d’inadmetre el cas i retornar la causa al Tribunal Suprem. Torra i Costa van ser investigats per Pegasus quan exercien els respectius càrrecs. Lamenten la voluntat de “no investigar ni reparar de cap manera un escàndol d’espionatge polític que no hauria d’estar permès en cap circumstància en un estat de dret a la Unió Europea”.

Segons Torra i Costa, l’actuació dels tribunals i les respostes i omissions per part del govern espanyol directament o a través de l’advocacia de l’estat són “de boicot i de negativa sistemàtica” davant la voluntat de posar llum a la “vulneració massiva” de drets patida pels demandants. En la carta enviada, denuncien vulneracions contra “un grup objectivament identificable”, en referència a l’independentisme català. D’aquesta manera, citen la sentència del TJUE que posa condicions a les euroordres i obre la porta a rebutjar-les en cas que afecti un grup concret de persones.