Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Quan costa alimentar els animals del Zoo de Barcelona durant un any?

El Zoo de Barcelona inverteix un milió d’euros a l’any per alimentar els animals del parc, i és l’elefant l’exemplar del zoològic que més menja, uns 100 quilos diaris, ha […]

Redacció 22/08/2018
Imatge del Zoo de Barcelona / EP

El Zoo de Barcelona inverteix un milió d’euros a l’any per alimentar els animals del parc, i és l’elefant l’exemplar del zoològic que més menja, uns 100 quilos diaris, ha explicat el seu director, el biòleg Sito Alarcón, a Europa Press.

En una complexa organització que cada matí inicien des del Departament de Logística del parc, els animals comencen a rebre la ració de menjar que els correspon, a petició de la demanda de cuidadors, conservadors i veterinaris.

Fruita, verdura, carn, peix, pinso i alfals es converteixen en els aliments més comuns per nodrir els animals del zoològic que, igual que els humans, “rebutgen aquells que sospiten que es troben en mal estat”, ha explicat el cap de Logística, Òscar Pérez.

Per alimentar els animals, cada matí s’acosten al departament els cuidadors de cada família d’exemplars per emportar-se les seves racions que, en el cas dels elefants, estan formades per fruita, pinso i alfals.

De pinso, compten amb 15 o 20 tipus, en funció de l’animal, i és que els cangurs, els elefants, els conills, les rates i els estruços compten amb pinsos específics, i el blat de moro i el blat són els reis dels cereals consumits al Zoo.

Bistecs i carn de primera

Per potenciar la seva circulació sanguínia, les girafes es veuen obligades a ingerir cebes, pinsos i complexos vitamínics específics, mentre que lleopards, tigres i lleons mengen bistecs que arriben a la carnisseria del Zoo amb peces gairebé senceres d’animals com el cavall.

Desenes de quilos de caragols congelats esperen a ser trets d’un gran congelador, on es troba l’àrea de peix, a l’espera de ser llançats a les tortugues, que consumeixen aquests invertebrats.

Els premis

Per activar els sentits dels animals i augmentar la seva sensació de benestar, els cuidadors també utilitzen el menjar per despertar els seus instints.

Així, de tant en tant unten els arbres de mel perquè els ossos bruns del parc puguin llepar el tronc en un joc que segueix en altres casos amb la col·locació d’essència de menta.

El te i les espècies també desperten l’atenció d’altres animals com els lleopards es freguen per coixins replets d’aquesta aroma en una acció que serveix “per trencar rutines”, com explica el dinamitzador Quim Fargas.

Entre els jocs pels animals d’aigua, figuren grans cubiculums de gel on col·loquen musclos i altres bestioles del mar per incentivar el desig.