Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Puigdemont: “Qui més ha fet per identificar-nos objectivament va ser el rei espanyol al discurs del 3-O”

El president a l’exili considera que el discurs repressiu de Felipe VI va fer evident que l’independentisme és “grup objectivament identificat de persones” que pot veure vulnerats els seus drets, com admet el TJUE

Redacció 01/02/2023
El president exiliat, Carles Puigdemont

El president a l’exili Carles Puigdemont ha compartit una reflexió després que el TJUE s’hagi obert a rebutjar les euroordres contra els independentistes en constatar que hi ha risc que es vulnerin drets fonamentals a aquest “grup identificable de persones”.

Després d’aquesta sentència clau, Puigdemont ha recordat que “qui més ha fet per identificar-nos objectivament va ser el rei espanyol al discurs del 3 d’octubre, quan ordena la nostra persecució col·lectiva”. En aquest sentit, l’eurodiputat de Junts remarca que l’independentisme és el “ellos” de l’expressió “¡A por ellos!”. “Som els “catalufos”, els “polacos”, els “lacis”. Som els qui quan parlem en català, ens insulten”, ha seguit.

Així mateix, ha criticat les traves del govern espanyol al reconeixement del català com a llengua oficial al Parlament Europeu. “Som els qui vam aprovar un Estatut i no el podem fer servir perquè el va desfigurar un tribunal polititzat. Som els únics que no tenim l’estatut que vam votar”, ha afegit.

Per tot plegat, assegura que és tan fàcil identificar el poble català que “només cal mirar el mapa, la història i el present”, perquè és una nació que l’Estat espanyol “combat des de fa segles”. Davant aquesta opressió adverteix que només “hi ha una sortida, per sobreviure i viure dignament”: la independència.