Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Puigdemont posa de manifest la manipulació dels mitjans de comunicació

El 130è president de la Generalitat ha estat crític amb què no es posi en dubte la veracitat de la informació que es rep si aquesta informació t’ajuda a reforçar la teva ideologia. Per tant, qüestiona que alguns mitjans de comunicació “acabin servint d’ajuda als règims autoritaris”

Redacció 04/09/2021
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu

El 130è president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha fet una piulada en la qual ha criticat el paper dels mitjans de comunicació en les democràcies contemporànies. Concretament ha volgut comentar les acusacions que ha rebut ell i el seu cap d’Oficina, Josep Lluís Alay, per part de la Guàrdia Civil, en què es va afirmar que durant el Govern de Puigdemont, les autoritats catalanes van intentar aconseguir el suport de Rússia.

Puigdemont ha explicat que “quan la propaganda penetra en els referents de la independència informativa, la democràcia se’n ressent i acaba servint d’ajuda als règims autoritaris”. Així, ha confirmat la versió d’Alay, que explicava que efectivament va anar a Moscou el 2019, però que ho va fer per mantenir conferències i entrevistes amb les autoritats russes. Per tant, que formava part de les activitats lícites del Govern independentista.

El president de la Generalitat exiliat a Bèlgica ha volgut anar un pas més enllà i ha donat la seva opinió sobre els mitjans de comunicació. “Moure’s per confirmation bias” o en altres paraules, no posar en dubte la informació i automàticament usar-la per reforçar la ideologia existent, segons Puigdemont “és un error, en política i en intel·ligència”.

Així ha lamentat que majoritàriament no s’arribi al fons dels assumptes en d’informar-se, i que la ideologia influeixi a l’hora de decidir que es considera que és cert i que no. D’aquesta manera, ha mostrat la facilitat per manipular la població si no qüestiona la informació que rep, ni quins interessos té cada mitjà en què aquesta informació sigui rebuda com a verídica.