Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Puigdemont insta Pedro Sánchez a reunir-se també amb JxCat en la ronda de contactes

També assegura que "no perd l'esperança" de poder concórrer com a candidat de la formació en les europees

|

- Publicitat -

Carles Puigdemont ha instat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a reunir-se també amb JxCat en la ronda de contactes, després de les eleccions del 28-A. En un contacte amb la premsa des de Waterloo (Bèlgica), aquest dijous a la tarda, i acompanyat del president, Quim Torra, el líder de JxCat ha constatat que és “obligatori” que el cap de files socialista convoqui també els set diputats de la llista que encapçala Jordi Sànchez. A més, Puigdemont ha preguntat a Sánchez si es vol instal·lar en la “incertesa” o bé aposta per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol.

Puigdemont ha insistit que Sánchez ha d’adreçar-se al conjunt dels representants de la ciutadania per explicar què pensa fer durant la legislatura: “Té alguna cosa a dir o a corregir? A reprendre el que va trencar?”, ha preguntat. Així, ha insistit que Sánchez ha de “moure fitxa” com a candidat a la investidura i ha avisat que JxCat no li donarà cap xec en blanc.

Publicitat

No perd l’esperança de poder concórrer com a candidat de JxCat en les europees

D’altra banda, Puigdemont ha dit que “no perd l’esperança” de poder concórrer com a cap de llista de JxCAT en les eleccions al Parlament Europeu del proper 26 de maig, perquè seguiran totes les vies legals per recórrer la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’excloure’l a ell i a dos candidats més, Toni Comín i Clara Ponsatí. “No és només un atac als qui volíem ser candidats, sinó sobretot és un atac als ciutadans de Catalunya, que volien votar-nos i tenien un dret en igualtat de condicions que la resta de candidatures que ara s’ha trencat”, ha indicat Puigdemont.

En ser preguntat per la decisió de la JEC, Puigdemont ha considerat que es tracta d’una “exclusió il·legítima”, prova que la situació a Catalunya posa també en risc la democràcia en el conjunt de la Unió Europea i ha assegurat que no perd “mai l’esperança” que es reconeguin els seus drets polítics.

El líder independentista ha comparegut davant la premsa per anunciar una campanya per demanar a la Comissió Europea mesures contra Espanya per una suposada vulneració de l’Estat de dret, tot i que fins ara l’Executiu comunitari ha expressat la seva confiança en la democràcia espanyola cada vegada que s’ha referit a la crisi catalana.

El primer pas per posar en marxa aquesta campanya és demanar a l’Executiu comunitari que registri una Iniciativa Europea Ciutadana per demanar l’aplicació de l’article 7 del Tractat de la UE contra Espanya, la qual cosa obligarà Brussel·les a respondre en un termini de dos mesos si accepta o no el registre de la campanya. Puigdemont espera que aquesta iniciativa serveixi perquè les institucions de la Unió Europea “se sentin interpel·lades” davant del que considera una “amenaça” contra la democràcia a Europa. Després de la roda de premsa, Puigdemont s’ha trobat amb Quim Torra, per sumar-se a una concentració de l’ANC, en la qual s’han reunit una vintena de persones davant de les seus de les institucions europees en protesta pel que consideren una “manipulació electoral”.

Et pot interessar  Puigdemont retreu a Aragonès que "ha malbaratat la majoria independentista"

Procés per a la iniciativa ciutadana europea

Segons les regles comunitàries, en aquesta primera fase, l’Executiu comunitari ha d’acceptar el registre d’una iniciativa si constata que no està fora de l’àmbit de les seves competències i si “no és manifestament abusiva, frívola o temerària”, ni contravé els principis i valors de la UE, la qual cosa no implica que accepti la qüestió de fons que es planteja.

Si Brussel·les accepta el registre, Puigdemont tindrà llavors dotze mesos per obtenir el milió de signatures exigides, aconseguint els mínims establerts en almenys set Estats membres. Una vegada complert aquest procés, els promotors de la Iniciativa Europea Ciutadana -l’ANC i el Consell per la República- hauran d’informar la Comissió del resultat, amb dades dels suports i del finançament que hagin rebut.

L’etapa final fixa un termini màxim de tres mesos perquè la Iniciativa, en cas de complir tots els requisits de registre, sigui exposada detalladament davant l’Executiu comunitari i en una audiència pública al Parlament Europeu. La Comissió no està obligada a proposar mesures concretes com a conclusió, però sí a donar una resposta motivada després de la seva anàlisi.

JxCat impugna davant la JEC l’exclusió de Puigdemont per “falta d’imparcialitat aberrant”

JxCat ha presentat aquest dijous un recurs davant la Junta Electoral Central (JEC), davant el Tribunal Suprem (TS) i davant la justícia contenciós-administrativa contra la decisió de la JEC d’excloure com candidats les eleccions europees Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que eren originalment els números u, dos i tres de la candidatura.

En roda de premsa, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), i l’advocat Gonzalo Boye han defensat que Puigdemont, Comín i Ponsatí tenen els seus drets polítics intactes i haurien de poder-se presentar sense problemes, i han considerat que la JEC ha actuat amb una “falta d’imparcialitat aberrant”.

Segons han especificat, s’ha presentat un triple recurs davant la JEC, davant el Tribunal Suprem i davant la justícia contenciós-administrativa perquè la legislació és “confusa” sobre on cal recórrer, i han recordat que la decisió de la JEC d’excloure Puigdemont va tenir quatre vots particulars en contra, entre ells el del propi president de l’organisme electoral.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut