Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Puigdemont: “Catalunya ha millorat en consciència de minoria a protegir”

“Hem avançat molt en qualitat democràtica i participació de la gent”

Redacció 21/09/2020
El MH President Carles Puigdemont

L’entrevista d’aquest dilluns al president Puigdemont, a Catalunya Ràdio amb Laura Rosel, a més de les inevitables preguntes sobre l’actualitat més immediata, ha donat moments de reflexió com quan el president ha analitzat sobre què hi ha guanyat Catalunta en aquests tres ants després dcel 2017: “Catalunya ha millorat en consciència de ser una minoria nacional i cultural a protegir i ha vist que l’estat que ho hauria de fer no tan sols no ho fa sinó que hi treballa en contra”. En aquest sentit ha valorat molt que la gent “ha participat molt i això ha elevat també molt la consciència i qualitat democràtica del país”

Tornant a qüestions més immediates, el també líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha evitat pronunciar-se sobre si es presentarà a les primàries del seu partit per ser candidat a les pròximes eleccions. “No és el moment de prendre cap decisió”, ha respost en una entrevista a Catalunya Ràdio. I s’ha limitat a afirmar que treballarà “des del lloc on sigui millor fer possible” una república independent.

Davant la possibilitat inhabilitació ferma del president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit que seria una “salvatjada democràtica” i ha demanat una “resposta de país” apel·lant al suport de les forces democràtiques no independentistes. Segons ha assegurat, ell donaria suport al president José Montilla si es trobes en aquesta situació.

Puigdemont ha recordat que el congrés de JxCat encara no ha culminat i que, per tant, no estan convocades les primàries per escollir els candidats a les pròximes eleccions. En aquest sentit, ha considerat “prematur” parlar de les seves intencions. “Jo el que vull fer és tornar a casa amb una república independent. Treballaré des del lloc on sigui millor per fer-ho possible. I el millor lloc per fer-ho possible, el decidiré en el moment de prendre la decisió”, ha afegit deixant tots els escenaris oberts.

A més, Puigdemont ha afegit que, en les seves circumstàncies, no pot fer plans a llarg termini perquè amb una setmana “pot canviar tot”.

Pel que fa a la unitat de l’independentisme, Puigdemont ha destacat que malgrat les “profundes discrepàncies” han estat capaços de posar-se d’acord “per fer grans coses” i, en aquest sentit, s’ha mostrat “molt optimista” que seran capaços de tornar-ho a fer en el futur.

En resposta a la demanda de les entitats de veure un llibre a quatre mans fet amb el vicepresident Junqueras, el MHP president Puigdemont ha respost: “Aquest llibre, aquesta història, l’hem de fer a milions de mans. O es coral i col·lectiva o no és. Qui pretengui ser hegemònic per tirar endavant ell sol, i parlo per tothom, no és honest perquè no podrà ser. És legítim tenir una hegemonia partidista però no és útil en el procés de la independència”, ha argumentat.

I preguntat per les declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en què acusa l’independentisme de judicialitzar la política, Puigdemont ha respost que té “una barra molt gran”. “Voler expulsar-se responsabilitats potser s’entén però voler culpar-nos a nosaltres que som les víctimes, és d’una barra sideral”, ha conclòs.