Dissabte, 29 de gener de 2022 - Edició 1283
La República

PSOE i PP pacten que Manuel Marchena presideixi el Consell del Poder Judicial

ACN – El PSOE i el PP han pactat que Manuel Marchena sigui el pròxim president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en substitució de Carlos Lesmes que esgota […]

Redacció 12/11/2018
Manuel Marchena, al centre de la imatge / ACN
ACN – El PSOE i el PP han pactat que Manuel Marchena sigui el pròxim president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en substitució de Carlos Lesmes que esgota mandat al desembre. L’executiu de Pedro Sánchez ha acceptat situar un conservador com a president a canvi que hi hagi una majoria de vocals progressista: 11 proposats pel PSOE (previsiblement un per Podem) i 9 pel PP.
Fonts de La Moncloa confirmen l’acord i remarquen que suposa una “renovació” per a una justícia que “necessita normalitat institucional i credibilitat”, especialment després de la polèmica sobre l’impost de les hipoteques. Marchena és actualment el president de la Sala Penal del Tribunal Suprem i era qui havia de liderar el judici del procés, que arrencarà al gener. L’elecció com a president l’apartaria de la presidència del tribunal.
Acord entre les dues principals forces polítiques espanyoles per renovar el màxim òrgan de govern dels jutges espanyols. PP i PSOE han pactat situar al capdavant del CGPJ Manuel Marchena, l’actual president de la Sala Segona o Sala Penal del Tribunal Suprem i de perfil conservador.

Els responsables de la negociació entre PP i PSOE per arribar a decidir un nou han estat l’exministre de Justícia Rafael Català i l’actual titular del ministeri, Dolores Delgado, i van arrencar al juliol. Finalment, i amb el vistiplau de Pedro Sánchez i Pablo Casado, han pactat el nom de Marchena coma president i també dels 20 vocals que hauran de configurar el nou CGPJ durant els propers cinc anys.

El govern espanyol ha acceptat rellevar un perfil conservador com Carlos Lesmes per un altre com Manuel Marchena a canvi de tenir una majoria progressista. El CGPJ està format per vint membres -anomenats vocals- i el reglament determina que han d’estar escollits pel Congrés i Senat entre jutges i juristes de reconegut prestigi.

El president del CGPJ és, al seu torn, també president del Suprem. En el seu cas, la llei estableix que serà designat pel plenari del mateix CGPJ en la seva primera sessió constitutiva.

Per tant, els partits polítics parlen amb prudència de Marchena i s’hi refereixen com a “candidat” que després hauran de refrendar els mateixos vocals. “Però els partits creiem que seria un excel·lent candidat, és un bon missatge de professionalitat i continuïtat, molts juristes i jutges i fiscals estan satisfets”, ha manifestat l’exministre Rafael Catalá