Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

PSOE i PP necessiten 210 escons el 10-N per recuperar el control absolut del TC, el CGPJ, el Defensor i RTVE

Segons les enquestes, la repetició dels comicis els permetrà tornar a arribar al llindar mínim que durant anys ha permès negociar ‘a dos’ els noms dels membres d’aquests òrgans

Agències 03/11/2019
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, en una imatge d'arxiu

Les eleccions generals del proper 10 de novembre poden permetre al PSOE i al PP recuperar els almenys 210 escons del Congrés que necessiten per renovar tot sols el Tribunal Constitucional (TC), el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes i Radio Televisión Española (RTVE). En els comicis del passat 28 d’abril, els dos partits majoritaris a Espanya van perdre aquesta capacitat ja que junts van sumar un total de 189 escons (123 del PSOE i 66 del PP), a 21 de la majoria de tres cinquens (210 dels 350 seients de l’hemicicle) necessària per triar els membres dels òrgans constitucionals.

Fins llavors, el bipartidisme havia gaudit d’aquesta autonomia de maniobra en totes les legislatures excepte la curta de 2016, quan van irrompre Ciutadans i Podem en els comicis de desembre de 2015 i PP i PSOE es van quedar a només dos escons del llindar dels tres cinquens: 208 diputats sumant els 119 del grup popular i els 89 socialistes. Aquella legislatura no va arribar a arrencar i les eleccions es van repetir al juny de 2016, en les quals el bipartidisme va tornar a superar els 210 escons (218 entre els 134 del PP i els 84 del PSOE). Segons les enquestes, la nova repetició dels comicis permetrà recuperar aquest llindar mínim que durant anys ha permès negociar ‘a dos’ els noms dels membres dels òrgans constitucionals. En concret, l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), publicat dimarts passat, pronostica el PSOE entre 133 i 150 escons, i el PP, entre 74 i 81.

Renovacions pendents

La recuperació de la suma dels 210 escons entre els dos grans partits es va a produir precisament en una legislatura en què, segons la llista de tasques pendents de la Cambra, s’hauran de renovar els vocals del CGPJ i els membres del Tribunal Constitucional, així com triar nou Defensor del Poble i president de RTVE.

En concret, l’òrgan de govern dels jutges porta gairebé un any sense renovar-se. El seu mandat, de cinc anys, va caducar el passat 4 de desembre. Fa un any, PP, PSOE i Podem van arribar a pactar per a la seva Presidència al magistrat del Tribunal Suprem Manuel Marchena, però va acabar renunciant després que es filtrés un missatge del ‘popular’ Ignacio Cosidó presumint que, amb aquest jutge al capdavant del CGPJ, es podria controlar la Sala Segona de l’alt tribunal “des de darrere”.

El proper Parlament també haurà de renovar els quatre membres del Tribunal Constitucional, el mandat del qual conclou aquest mes de novembre. L’agost passat, el president de l’Alt Tribunal, Juan José González Rivas, ja va comunicar al Congrés que havia de començar aquest procediment. Un altre dels assumptes que haurà d’activar el proper Congrés serà el concurs públic per renovar els deu membres del Consell d’Administració de RTVE, un procés que va començar l’agost de 2018 però que es va congelar abans que la Comissió de Nomenaments de la Cambra baixa triés als nous deu membres de l’organisme.

També hi ha la renovació del Defensor del Poble, que el seu titular, el veterà socialista Francisco Fernández Marugán i qui ha exercit d’adjunt en els últims anys, està en funcions des del 20 de juliol de 2017.