Dimecres, 14 d'abril de 2021 - Edició 993
La República

Primer aniversari de l’1-O: L’ANC estudia una aturada de país per commemorar el referèndum

L’ANC s’està plantejant convocar una aturada de país a Catalunya per commemorar el primer aniversari del referèndum de l’1-O. Així ho ha fet saber la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, […]

Redacció
Redacció 27/08/2018
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzzie

L’ANC s’està plantejant convocar una aturada de país a Catalunya per commemorar el primer aniversari del referèndum de l’1-O. Així ho ha fet saber la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, en una entrevista de RAC1. Tot i que ha comentat que l’aturada podria ser de només “unes hores”.

Malgrat tot, ha exposat que aquesta iniciativa encara es troba en una fase “molt embrionària” i que s’ha de parlar amb els sindicats i altres entitats sobiranistes.

Paluzie ha apuntat però que els actes d’aniversari de l’1-O variaran a cada territori. Considera que el referèndum va ser una tasca “col·lectiva” i que per tant “serà la col·lectivitat que va defensar el referèndum qui decidirà de quina manera el commemora”.

D’aquesta manera, ha posat l’exemple pobles de Girona “que van ser molt atacats per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, com Aiguaviva i Sant Julià de Ramis, on es farà una cadena humana”. L’entitat obrirà una pàgina web on es recolliran tots els actes que se celebraran a Catalunya.

Manifestacions a Europa pel judici

La presidenta de l’ANC ha assegurat que el dia que comenci el judici sobre la causa del procés independentista les assemblees exteriors de l’entitat convocaran manifestacions a les principals capitals europees i dels Estats Units per “internacionalitzar al màxim aquest judici de la vergonya”.

Tot i que no s’ha concretat, ha obert la porta a una possible celebració d’un acte a Madrid que coincideixi amb el judici: “Si ens estem manifestant a París, per què no a Madrid”.

Treure llaços grocs

Després de l’agressió que va patir una dona aquest dissabte a Barcelona, presumptament per treure llaços grocs i que posteriorment, el mateix agressor ha negat que hi hagussin motius polítics, la dirigent de l’ANC l’ha considerat com “una polèmica molt lamentable i molt provocada per Cs”.

Així, ha criticat que s’ha generat una polèmica sobre una baralla entre dues persones i ha alertat que hi ha grups a Catalunya que “van amb ganivets i la cara tapada” i que estan buscat que hi hagi una reacció i poder vendre el relat d’una societat on hi ha violència, segons ella.