Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Preparadors d’oposicions de Justícia afirmen que fan cobraments irregulars

Els opositors han explicat que poden pagar quantitats superiors a 4.000 euros en metàl·lic als seus preparadors, que accepten aquest mètode de pagament en comptes d’una transferència, perquè sigui més econòmic per l’opositor

Redacció
Redacció 24/08/2021
Imatge d'arxiu d'una jutgessa

Un possible cas de corrupció en el sistema d’oposició dels magistrats de l’Administració de Justícia s’ha destapat. En aquest cas s’ha filtrat que per ajudar els opositors hi ha alguns professionals de l’Administració que es guanyen un sobresou com a preparadors.

Aquesta activitat que en principi és lícita, podria ocultar certes irregularitats. Diversos opositors han assegurat que es tracta d’una pràctica generalitzada, el problema sorgeix precisament en què part d’aquestes activitats es paguen en el mercat il·legal. És a dir, que els professionals de la Justícia, no estarien tributant per aquestes tasques.

D’aquesta manera, com que aquest intercanvi econòmic es fa, generalment, en metàl·lic, no queda un registre. Per tant, és raonable plantejar-se si pot haver succeït que un opositor hagi usat aquest mecanisme de “preparació” per augmentar el nombre de possibilitats d’obtenir plaça, amb un presumpte delicte de tràfic d’influències.

Com explica El Diario.es alguns preparadors han admès que podien rebre una quantitat que supera els 4.000 euros al mes per les tasques de preparació. Alguns opositors han afirmat que “el normal és pagar en metàl·lic” perquè si ho fessin amb una transferència, el preu augmentaria. Distints preparadors han afirmat que ho fan així perquè sigui més econòmic per l’opositor.

Es tracta d’un possible delicte d’evasió d’impostos i d’unes irregularitats, ja que no queda clar fins a quin punt aquestes tasques de preparació podrien afectar en el transcurs normal de les oposicions.