Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Xavier Antich, la proposta d’Òmnium per presidir l’entitat: “És difícil no dir que sí”

|

- Publicitat -

El filòsof i professor de la Universitat de Girona Xavier Antich és l’escollit per, si així ho avalen els socis d’Òmnium Cultural, rellevar Jordi Cuixart a la presidència de l’entitat. Després de conèixer’s la intenció de Cuixart i que ell seria qui lideraria la candidatura continuista per a la cúpula d’Òmnium, Antich ha explicat, en una entrevista a Rac1, els motius pels que ha acceptat optar a la presidència. “Accepto la proposta per responsabilitat. Davant aquesta proposta, que ara és emocionant d’escoltar i estant compromès amb el país i volent contribuir a transformar-lo i millorar-lo, és difícil no dir que sí. Òmnium és una entitat extraordinària i potent. Qualsevol diu que no!”, ha dit en una primera valoració.

Antich ha explicat també que dona el pas cap a la presidència “per a contribuir a reprendre el llegat que deixen Jordi Cuixart i Marcel Mauri”. “Òmnium està més forta que mai, és una entitat potentíssima amb gairebé 200.000 socis i una voluntat constructiva. Tenim el repte que sigui cada cop més forta, preparada, determinada i determinant”, ha comentat, tot lloant “l’exemple” que suposen els seus antecessors en el càrrec. “Han demostrat que Òmnium és exemple de rigor, coherència, una entitat per picar pedra i construir, no per destruir, no som la gent dels retrets”, ha dit.

Publicitat

Pel que fa a la línia que seguirà Òmnium si accedeix a la presidència, Antich ha assegurat que no tindrà grans diferències amb l’actual, i que en la vessant més política vol l’entitat “amb el gran consens de la societat catalana. No ens pertoca donar la resposta a la via política que cal emprendre per donar resposta a la demanda d ela societat catalana”. “Estarem sempre amb la proposta que tingui els grans consensos. Treballarem com sempre per la construcció de grans consensos, tan grans com siguin possibles, que ens permetin avançar”, ha comentat.

Et pot interessar  El lingüista, escriptor i traductor Albert Jané i Riera guanya el 56è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Per últim, en ser preguntat si el procés independentista és mort a hores d’ara a la vista del panorama polític, Antich ha negat la major. “Això del procés i del ‘processisme’ sembla que s’ha convertit en una cosa pejorativa, quan qualsevol que tingui perspectiva de la història sap que tot no canvia d’un dia per a un altre, sinó que les grans transformacions son un procés. Estem en una altra fase d’aquest procés, on hem d’analitzar per saber on som i tractem de donar respostes als problemes que tenim ara, que són diferents”, ha sentenciat.

Del nom de qui ocuparia la vicepresidència al seu costat no ha volgut avançar res, tot afegint que se sabrà en els propers dies i que haurà de ser algú que “respongui al relleu del nivell i alçada, de la potència, d’aquestes dues bèsties tant talentoses i generoses com Cuixart i Mauri”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut