Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Vilalta rebutja que les decisions d’ERC al Congreso es puguin “supeditar” a la coordinació independentista

|

- Publicitat -

Lasecretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha rebutjat que les decisions dels republicans en el Congrés i el Senat es puguin “supeditar” a la coordinació dels partits independentistes en les Corts, tal com demana Junts. Ho ha dit en una entrevista d’Europa Press, en ser preguntada per una de les demandes que situa Junts per a desencallar la investidura del candidat d’ERC a la Presidència de la Generalitat, Pere Aragonès. La formació de Carles Puigdemont demana pactar la unitat d’acció de tots els partits independentistes en el Congrés i el Senat perquè sempre actuïn conjuntament i evitar episodis com el de la investidura de Pedro Sánchez o els Pressupostos Generals de l’Estat, que van comptar amb l’aval d’ERC però que Junts va rebutjar.

Vilalta ha sostingut que la coordinació entre els partits independentistes sempre és bona, tant en el Congrés i el Senat, com en el Parlament Europeu i la Cambra catalana, però que això no es pot traduir en què cada partit no pugui prendre les seves pròpies decisions. “Apostem per la coordinació? Sí. Perquè hi hagi unitat d’acció en allò que ens posem d’acord o en allò que puguem consensuar? Evidentment, segur que serà millor que no que cadascun faci la seva. Això vol dir supeditar les decisions de cada grup polític en les diferents cambres, també en el Congrés? No, supeditar-ho, no. Cadascun ha de respectar les dinàmiques internes i el mandat de les urnes”, ha subratllat.Vilalta ha assenyalat que les eleccions generals van donar unes “majories” i que a aquests comicis cada formació es va presentar amb un programa electoral propi, de manera que considera que l’acció política de cadascun es deu a aquest programa i a la gent que els va votar. En aqulles eleccions, ERC va obtenir 13 escons en el Congrés, sent el vencedor dels comicis a Catalunya, mentre que Junts va obtenir vuit–encara que després de la ruptura amb el PDeCAT, el partit de Puigdemont s’ha quedat amb quatre diputats-, i la CUP dues.

Et pot interessar  Nou incompliment del PSOE: la Moncloa respon al Govern que el finançament català s'ha de debatre amb les altres comunitats autònomes

Davant aquest escenari, ha defensat la necessitat de trobar un “equilibri” entre la coordinació entre els partits independentistes i les decisions internes de cada formació. Per a ella, els partits independentistes han de coordinar-se i actuar de manera conjunta sempre que sigui possible en el Congrés i el Senat però respectant la diversitat de l’independentisme: “Hi ha diferents organitzacions que tenim propis matisos, les nostres pròpies opinions i fins i tot estratègies una mica diferents”.

Publicitat

“Hem de trobar l’equilibri entre la coordinació necessària, però també amb respecte a les dinàmiques internes de cada organització i a l’estratègia pròpia o a allò que defensem cada organització política i que no és sempre coincident al 100%”, ha raonat.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut