Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Vilalta carrega contra el discurs de Junts sobre la taula de diàleg i diu que “afebleix la part catalana”

|

- Publicitat -

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha acusat Junts de “afeblir a la part catalana” de la taula de diàleg entre Gobierno i Generalitat en qüestionar aquest òrgan, i ha assegurat que no entén algunes declaracions de dirigents de Junts, que debiliten una de les eines per desencallar el conflicte català que, segons ella, ha constat molt aconseguir.

“Carregar-se un instrument que ens pot ser útil per al camí a la independència, però no saber-ne els motius, creiem que és fer-nos un flac favor al projecte independentista”, ha afirmat la portaveu republicana en una entrevista d’Europa Press, i ha demanat aprofitar la taula de diàleg, que se celebrarà previsiblement la tercera setmana de setembre.

Publicitat

Considera que aquestes declaracions contràries a la taula de diàleg “li fan un regal al PSOE, perquè deixen de pressionar-li”, i ha apostat per anar a negociar amb el Gobierno el màxim de preparats i el més forts possible.

Ha explicat que la delegació catalana que assistirà a la taula de diàleg es decidiran en els propers dies de forma consensuada entre el Govern, les formacions que li donen suport –ERC i Junts–, i que “fins i tot pot ser consensuada amb la CUP, que forma part d’aquesta majoria independentista”, però ha descartat que algú de la formació anticapitalista assisteixi a la cita.

Per a Vilalta, la delegació catalana ha de representar al 80% de la ciutadania que, segons ella, està a favor d’un referèndum, i ha destacat que per a això és important el pacte per l’autodeterminació i l’amnistia en el qual estan treballant i “que simbolitzi i evidenciï que no solament hi ha un Govern format per dos partits, sinó que hi ha una àmplia majoria d’acord amb que es pugui votar en un referèndum acordat”.

Ha concretat que estan treballant de forma “molt discreta” perquè aquest pacte sigui el més ampli possible i que pugui aglutinar el màxim d’agents econòmics, socials, culturals, institucionals i territorials de Catalunya, i que representi a aquest 80% que va més enllà de l’independentisme.

Et pot interessar  El món polític i l'acadèmic ploren la mort de Josep Maria Terricabras

El PSC, a quin costat està?

Vilalta ha demanat al PSC que triï a quin costat de la taula vol estar: “O aquesta al costat de la Generalitat, que és el que potser hauria de fer, representant i defensant aquest 80% de gent que vol votar, entre ells votants també del PSC, o escollir estar a l’altre costat”, després del que ha criticat que el Govern central s’hagi oposat fins ara a votar un referèndum.

La republicana ha recomanat als socialistes que “escoltin als seus votants” i no intentin jugar a estar en tots dos costats de la taula, en al·lusió a l’exigència del PSC de convocar la taula de partits catalans aprovada pel Parlament prèvia a la taula de diàleg amb el Govern per consensuar la posició de la part catalana i que ERC rebutja.

També ha acusat l’Executiu de Pedro Sánchez de no exposar la seva proposta per solucionar el conflicte català, i ha rebutjat cedir en els seus arguments fins a conèixer aquesta proposta: “Abans de veure si s’ha de cedir o no s’ha de cedir o quin és el possible punt d’acord, és que no sabem encara quin és la proposta de l’Estat. Que vinguin i que la facin, i posem-nos a negociar en aquesta taula”.

Vilalta ha dit que s’ha d’acabar de negociar l’agenda de la reunió de setembre, i ha sostingut que haurà d’haver-hi una ratificació dels punts d’acord, com que és una taula de negociació del conflicte i no per parlar sobre competències, perquè “de vegades alguns ministres del Govern quan poden s’escapoleixen i s’intenten escapar dels compromisos subscrits”, ha retret.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut