Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Vilalta augura el patiment de JxCat davant de les “polítiques d’esquerres i progressistes”

|

- Publicitat -

La portaveu d’ERC al Parlament, Marta Vilalta, ha afirmat que JxCat potser hauria de patir perquè dins de l’independentisme les esquerres són majoritàries. En aquest sentit, ha augurat que el seu soci de Govern “quedarà superat per polítiques nítidament d’esquerres i progressistes”. Així ho ha dit en el marc d’una xerrada de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC). Per la seva banda, la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, ha admès que el seu partit “pateix” amb el PSOE al govern espanyol tot assegurant que tenen “contradiccions”.

Vilalta ha dit que cal desfer-se de “l’acomplexament” que han tingut les esquerres “davant dels que sempre han manat”. I, en aquest sentit, ha recordat que ara dins de l’independentisme les esquerres són majoritàries. “Potser el que hauria de patir és JxCat per veure’s superats pels independentistes d’esquerres. Seran ells que quedaran superats per polítiques nítidament d’esquerres i progressistes”, ha defensat.

Publicitat

La portaveu dels republicans ha volgut posar l’accent en el “canvi transcendental” que suposa que ara ERC sigui el partit majoritari dins del Govern i que en tingui la presidència. D’aquesta manera, ha respost a Albiach, que anteriorment havia lamentat que al Govern hi hagi els mateixos actors que en l’anterior legislatura.

Vilalta ha admès que ERC i JxCat són diferents i que per això a vegades hi ha “contradiccions i moltes vegades friccions”. “Serem absolutament vigilants amb el que facin els departaments que no liderem nosaltres”, ha dit alhora que ha destacat que tenen un “objectiu comú”.

Sobre el pacte d’investidura, la presidenta de CUP-G al Parlament, Dolors Sabater, ha avisat que no és un “xec en blanc” i que “aquest suport desapareixerà en qualsevol moment si no es compleix l’enfocament de la legislatura de radicalitat en les polítiques d’esquerres i de confrontació”. En aquest context, Sabater ha reivindicat que la seva formació ha fet servir la seva força per “condicionar” el pacte de govern.

Et pot interessar  Aragonès nega que s'hagi coordinat amb el PSOE: "La data del 12-M l'han escollit els que han tombat els pressupostos"

Per la seva banda, Albiach també ha parlat de les relacions del seu partit amb el seu soci al govern espanyol. Reconeix que “pateixen” amb el PSOE, amb qui comparteixen el govern espanyol. I ha retret al PSC que a Catalunya no hagi treballat per liderar l’espai progressista i, en canvi, hagi treballat per liderar el bloc antiindependentista. I és que, segons Albiach, els socialistes catalans han decidit aprofitar l’espai que ha deixat Cs.

En el debat també hi ha participat la diputada del PSC al Parlament Sílvia Paneque, qui ha retret a ERC el “cordó sanitari” contra els socialistes catalans. “Quan exclouen el PSC també estan excloent els seus votants. Com es pot aspirar a governat tot Catalunya fent un cordó sanitari al partit que va guanyar les eleccions a Catalunya?”, ha preguntat dirigint-se a Vilalta. La portaveu dels republicans li ha replicat que en un context de “repressió” és “impossible” pactar amb el PSC.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut