Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

[Vídeo] Membres del Secretariat Nacional de l’ANC cremen una foto gegant del Felipe VI amb toga

La imatge cremava entre crits de “Foc al borbó!”

Redacció
Redacció 09/10/2020

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha promogut aquest divendres la crema d’una foto gegant de Felip VI coincidint amb la visita del Rei a Barcelona. L’acció, anunciada per l’Assemblea minuts abans, s’ha fet a l’encreuament entre Via Laietana i el passeig d’Isabel II davant l’expectació mediàtica i uns quants manifestants. Abans d’iniciar la crema, Paluzie ha donat les gràcies a Enric Stern, Jaume Roura i altres activistes que van “exercir la desobediència civil” en el seu dia quan cremar una foto del Rei era considerat “delicte d’injúries la Corona i alguns van ser condemnats a presó”. Anys després, ha recordat, el Tribunal Europeu de Drets Humans va sentenciar que era llibertat d’expressió.

“La desobediència civil ens fa guanyar drets”, ha dit. Tot seguit ha prosseguit a calar foc a una lona gran amb la foto de Felip VI.

Alguns dels concentrats, que eren allà encara tot i que la majoria ja havia marxat, han demanat a l’ANC “rectificar” i cremar la foto però capgirar-la primer de manera que el cap del Rei quedés cap per avall. Tot i això, s’ha fet cas omís a les peticions i s’ha seguit amb el pla inicial.

Prop d’una hora abans, centenars de persones formaven una cadena humana al crit de “fora el Borbó” i amb cartells de ‘Catalunya no té rei’.

En el tram situat just davant de Correus, a la plaça Antonio López, s’hi han pogut veure alguns polítics com ara Laura Borràs, Francesc Dalmases, Elsa Artadi, Ernest Maragall o Josep Costa, entre altres. També hi eren el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, i Paluzie.