Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

VÍDEO | La ministra espanyola Teresa Ribera treu pit del tancament del Canal d’Urgell: “La CHE ho ha fet molt bé”

Ribera no comentat les crítiques rebudes per part del president, Pere Aragonès, qui va retreure que Catalunya "no tingués capacitat de decisió" en una qüestió com el tancament dels Canals d’Urgell

|

- Publicitat -

La situació de sequera extraordinària que afecta Catalunya, especialment el sector primari, ha implicat prendre mesures dràstiques amb l’objectiu d’estalviar aigua. Una d’aquestes mesures va ser el tancament del Canal d’Urgell, que abasteix un total de 70.000 hectàrees, i el qual depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). La ministra espanyola per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha volgut treure pit de la decisió de la CHE, destacant que aquest òrgan “ho ha fet molt bé” en decidir tancar l’aixeta del Canal d’Urgell, una decisió que es va prendre de forma unilateral i unànime, sense ni tan sols avisar el Govern de Catalunya.

El tancament del Canal d’Urgell està causant nombrosos problemes als agricultors que empraven el canal per regar les collites, i que ara han hagut de prioritzar el reg dels arbres per sobre dels cultius de cereal d’hivern i altres cultius com l’alfals i el boreig. La ministra ha assegurat que és conscient d’aquesta situació i que, malgrat la idoneïtat de la mesura, continua sent un recurs dràstic i una decisió “difícil” de prendre. En aquest sentit, ha destacat que la CHE “fa mesos que treballa en la reducció de consum d’aigua” i que “manté un diàleg molt fluït amb la comunitat de regants”. Precisament, sobre la comunitat de regants, la ministra ha volgut destacar que la decisió adoptada “demostra la seva responsabilitat” en la lluita contra la sequera.

Publicitat

Ribera no ha entrat a valorar les crítiques rebudes per part del president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui va retreure que Catalunya “no tingués capacitat de decisió” en una qüestió com el tancament dels Canals d’Urgell. La ministra s’ha espolsat els retrets expressant que “té poc sentit començar a veure que és el que ha faltat”, així com “buscar culpables”. “Tots hem pogut fer millor les coses” ha dit Ribera, tot aposant pel “diàleg” com a millor mecanisme per gestionar situacions com aquesta, malgrat que és precisament el que ha faltat amb el Govern català. Segons Ribera, el seu govern manté un “contacte estret” amb l’Agència Catalana de l’Aigua i amb la Generalitat, perquè la qüestió “té molt a veure amb les competències de la Generalitat”. “És important que treballem junts” i que treballem per aplicar l’acord que es va assolir al Parlament, perquè seran “uns mesos complicats” on caldrà assegurar l’aigua de boca i “després el confort d’una part dels nostres ciutadans que són clau a la cadena alimentària i que veuen amenaçada la seva activitat”.

Et pot interessar  Aigua és Vida assegura que empreses privades s'emporten la meitat de les subvencions públiques per solucionar fuites

Amb tot, la titular de Transició Ecològica ha lamentat que les sequeres, a causa del canvi climàtic, seran cada vegada més freqüents i més intenses, motiu pel qual “ens hem d’anticipar i invertir en recursos addicionals, no convencionals i en la màxima eficiència”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut