Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

VÍDEO | Junqueras defensa l’aposta pel front democràtic

"Tots els partits polítics independentistes i profundament democràtics haurien de fer costat al Govern de Catalunya" ha expressat el líder republicà

|

- Publicitat -

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha abordat les qüestions que des del dilluns passat copsen l’agenda política catalana. En una entrevista a RTVE, Junqueras ha parlat sobre la proposta de crear un front democràtic que va plantejar el president Aragonès per encarar les eleccions del 23-J, però també els resultats obtinguts per ERC en les últimes eleccions municipals, i les crítiques dirigides tant al partit com a l’estratègia i lideratge d’aquest.

Junqueras ha defensat a capa i espasa la gestió del Govern de Catalunya, lamentant que sovint ha estat “molt sol” perquè la resta de partits han actuat de forma “massa egoista”, posant d’exemple la celebració de la cimera de l’aigua, la qual va acabar sense acord malgrat l’emergència de la sequera. “Nosaltres sempre hem intentat ajudar a reforçar les institucions del país, fos quin fos el president, i crec que tothom s’hauria de comportar en el mateix sentit. Però no tothom actua de la mateixa manera amb el Govern” ha reblat Junqueras, lamentant que cada vegada que hi ha eleccions es posa en joc el futur de Catalunya i els drets dels catalans.

Publicitat

“Tots els partits polítics independentistes i profundament democràtics haurien de fer costat al Govern de Catalunya” ha expressat el líder republicà, insistint que s’ha de prioritzar el “suport” a Catalunya i no pas “intentar impedir que hi hagi acords”, per així resoldre els reptes als quals s’enfronta el país. No obstant això, Junqueras descarta rotundament la proposta de Junts de crear una llista unitària, ja que la considera una “fórmula antiga” per desgastar el Govern i el president, a més de ser una proposta que també la CUP i els comuns han descartat.

Preguntat sobre la vigència de l’1-O, a la qual va fer referència en una entrevista anterior el secretari general de Junts, Jordi Turull, el líder republicà ha defensat que el referèndum de l’1-O va ser “importantíssim”. Tanmateix, lamenta que no va rebre el reconeixement que mereixia, motiu pel qual la formació republicana advoca per celebrar un referèndum que tingui el màxim reconeixement possible. “En democràcia ets més fort com més gent et recolza”, ha reflexionat. Els resultats d’ERC en les últimes eleccions, tanmateix, no reflecteixen un eixamplament de la base; Junqueras ha volgut desdramatitzar la pèrdua d’uns 300.000 vots destacant els vots rebuts al·legant l’alt percentatge d’abstenció i de desmobilització. “La independència no és una qüestió de temps, sinó de força democràtica” ha insistit. Així i tot, Junqueras ha descartat dimitir com a president de la formació.

Et pot interessar  Aragonès viatja aquest dimecres a Belfast per reunir-se amb la primera ministra d'Irlanda del Nord

El líder republicà veu en les eleccions del 23 de juliol una “oportunitat” de defensar Catalunya “davant d’una repressió que continua, unes infraestructures que no funcionen, unes promeses que no es compleixen”, la qual “no hem de desaprofitar”. Junqueras rebutja flagrantment qualsevol mena de pacte amb el PP, i de fet avisa que “qualsevol vot de Catalunya que vagi al PSC” pot acabar amb la “investidura d’un candidat del PP”. Així, el líder republicà reivindica el seu partit com l’única i millor garantia d’evitar un govern del PP.

Junqueras no ha descartat tornar a investir el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i ho ha condicionat a les “circumstàncies que es donin”. També ha defensat els gestos que ERC ha tingut amb el govern espanyol, tot insistint que és millor “tenir uns pressupostos expansius que no pas no tenir-los”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut