Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

VÍDEO | Junqueras defensa el referèndum, critica l’Estat espanyol i aplaudeix que el PSC “camina en la direcció adequada”

|

- Publicitat -

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha reflexionat el matí d’aquest dimarts, 13 de desembre, sobre l’actualitat política actual, de la qual és protagonista el seu partit, que el passat dilluns va aprovar l’esmena del PSOE al delicte de malversació dins la reforma del Codi Penal que s’està duent a terme. Així, Junqueras ha reflexionat al “Cafè d’idees” de RTVE sobre les condicions d’ERC per a la celebració d’un referèndum, sobre les negociacions amb l’Estat espanyol, la reforma del Codi Penal i l’apropament amb el PSC.

El referèndum i les condicions d’ERC per dur-lo a terme

El primer bloc que ha abordat Junqueras durant l’entrevista ha estat el del referèndum, d’especial importància després que ERC fes públiques les condicions que vol proposar a la Moncloa per a celebrar-ne un. A la pregunta sobre si col·locar el referèndum sobre la taula en aquest moment és una estratègia política per encobrir l’acord amb el PSOE, Junqueras s’ha defensat reiterant que són condicions que ell mateix ha dit i defensat moltes vegades abans, les quals va ratificar la direcció actual i que tindran una nova jornada el pròxim mes de gener, en la qual s’haurà d’aprovar la ponència estatuària i política.

Publicitat

El líder d’ERC defensa també que el seu partit continua apostant pel diàleg, així com que la voluntat del grup és la de resoldre el futur polític de Catalunya, la qual cosa no pot fer-se sense votar. “La millor manera de parlar és que el conjunt de la ciutadania pugui votar el futur del país. Estem disposats a parlar-ne amb tothom, sempre ho hem intentat”, ha dit, reiterant que acordar el referèndum és la carpeta que mai han deixat anar. En aquesta línia, també ha deixat clar que la taula de diàleg “no es congela”, perquè el convenciment dels republicans que el diàleg “és una estratègia per resoldre conflictes polítics” pot expressar-se “en moltes altres taules, formes i fórmules”.

Sobre la situació actual dels partits independentistes, Junqueras sosté que “és evident que si el conjunt dels independentistes i demòcrates s’impliqués fortament en defensa de la democràcia seria millor, però si ens deixen solts fent-ho, assumirem la responsabilitat, com estem fent”. “Amb més gent aniríem mes de pressa i més enllà, però si no ens volen ajudar ho continuarem fent nosaltres, no defallirem ni abandonarem”, ha dit.

Et pot interessar  ERC critica "l'informe fake" del PP al Senat contra l'amnistia

La repressió política i els petits avenços amb la reforma del Codi Penal

L’acord amb el PSOE i la repressió ha estat un dels altres grans blocs abordats durant l’entrevista. Junqueras, en la línia que el seu partit va explicitar el dimarts, defensa que la modificació del Codi Penal (amb l’eliminació de la sedició, la modificació de la malversació i el nou delicte de desordres públics agreujats) és un “acte de justícia” perquè es “corregeix” la reforma que va introduir el PP ‘ad hoc’ contra els independentistes: “Eliminar el que ha estat fet de manera injusta és un acte de justícia“. Junqueras nega que la reforma afavoreixi el seu cas particular o el d’altres independentistes, si no que el que afavoreix és “la justícia, la societat i el respecte als principis generals del dret”.

Junqueras també ha fet referència a les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquest cap de setmana treia pit de prendre decisions “arriscades” per “rescatar” Catalunya. “Els que assumim riscos som els que estem disposats a anar a presó en defensa de la democràcia“, ha replicat el president d’ERC.

A la pregunta sobre si el PSC i el PSOE estan compromesos amb la fi de la repressió, Junqueras ha assenyalat que “ara estem veient algunes passes” que fins ara no s’havien vist, i que si bé alguns elements, com l’eliminació del delicte de sedició, van en aquesta línia, encara es queden curts. El republicà assegura ara que el PSC “camina en la direcció adequada”, però “molt lentament”. Tanmateix, també ha criticat que encara hi hagi la “necessitat de mantenir inhabilitat un professor d’universitat” o la de “perseguir cases on viuen nens”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut