Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

[Vídeo] Junqueras, contundent amb JxCat: “Lamentem que algú cregui que convé la conflictivitat”

|

- Publicitat -

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha lamentat que JxCat es despengi de la modificació de la llei de política lingüística per raons “partidistes” i ha defensat que davant això, treballaran per “recuperar consensos”. “La nostra voluntat és intentar trobar acords positius amb tothom que sigui possible”, ha expressat Junqueras, en el marc del Fórum Europa Tribuna Catalunya. “Demanem a tothom que actuï amb responsabilitat, generositat i que posi el país per davant dels interessos de partit”, ha afegit. També s’ha queixat que “perquè algú cregui que li convé la conflictivitat, decideixi desdir-se d’allò que ha signat”, en referència a l’acord inicial al qual havien arribat PSC, ERC, JxCat i comuns per blindar el català a les escoles.

Junqueras ha afirmat que els republicans tenen “voluntat d’entendre’s amb tothom” i que no són “responsables de l’actitud que tenen els altres”, en referència a JxCat. “La nostra obligació és exigir a tothom que actuï amb responsabilitat, generositat, i no cap a nosaltres, sinó respecte a la societat catalana i el país”, ha continuat. I ha insistit que l’ensenyament de les llengües “no pot ser mai una qüestió de percentatges” perquè “no s’adapten a la realitat”. I ha afegit que “si alguna llengua necessita encara una especial protecció és la catalana”.

Publicitat

Sobre l’espionatge, Junqueras ha exigit transparència per, a partir d’aquí “fixar l’assumpció de responsabilitats”. “Estem davant de la punta de l’iceberg? Davant d’un iceberg sencer? D’una col·lecció d’icebergs? És imprescindible saber-ho per fixar el nivell d’assumpció de responsabilitats a assumir”, ha raonat, i ha exigit “garanties” que això no es tornarà a repetir.

Malgrat el ‘Catalangate’, els republicans no abandonen la bandera del diàleg, tot i que el govern espanyol “tendeixi a arrossegar els peus i a tenir-hi un interès escàs, clarament insuficient”. Això, explica el líder d’ERC, no vol dir que la negociació deixi de ser útil. I amb relació a la governabilitat al Congrés, Junqueras ha afirmat que la seva obligació és “intentar ser útils a la ciutadania”. “Això inclou garantir que la ciutadania no és espiada de forma massiva”, ha conclòs.

Et pot interessar  Aragonès i Ayuso protagonitzen al Senat l'enfrontament per la llei d'amnistia

A la conferència hi ha el secretari general de JxCat, Jordi Sánchez, i altres representants d’altres partits. També consellers d’ERC, com Laura Vilagrà, Josep González-Cambray, Natàlia Garriga o Joan Ignasi Elena.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut