Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

[VÍDEO] El líder quebequès, al costat de Puigdemont i del dret a l’autodeterminació dels catalans

“El referèndum del Quebec de 1980 també va ser ‘no autoritzat’ pel govern federal (unilateral)”, recorda Toni Comín a Twitter

Redacció 30/09/2021
Fotomuntatge de Carles Puigdemont i Yves-François Blanche

El líder del Bloc Quebequès, Yves-F. Blanchet, ha criticat amb contundència la decisió dels tribunals canadencs de prohibir l’entrada al president exiliat.

“Voler criminalitzar un referèndum pacífic i consultiu sobre el dret a l’autodeterminació dels catalans és com si haguéssim dit al Quebec que René Lévesque calia ser empresonat el 1980”, expressa. René Lévesque va ser el president del Quebec des del 1976 al 1985 i és conegut per impulsar i convocar el referèndum d’autodeterminació del 1980. Així mateix, Blanchet manifesta el seu suport i denuncia el tracte que ha rebut Puigdemont: “tractat com un criminal en lloc de ser rebut com un demòcrata. El seu delicte: un referèndum sobre la sobirania catalana”.

La comparació de les aspiracions independentistes del Quebec amb les de Catalunya ha estat comentada a les xarxes. “El referèndum del Quebec de 1980 també va ser no autoritzat pel govern federal (unilateral). I aquesta és la diferència entre el Canadà (una democràcia plena) i el Regne d’Espanya (una “democràcia” buida)”, conclou l’eurodiputat Toni Comín.

L’abril ja s’evidenciaven les diferències entre la justícia democràtica real del Quebec i l’espanyola amb una llei que permetia l’autodeterminació del poble quebequès, impensable a Espanya. Tot i que el Partit per la Igualtat va recórrer a la justícia amb l’objectiu d’anul·lar el dret d’autodeterminació unilateral, els tribunals ho van desestimar.