Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

VÍDEO | Borrell confirma els temors de l’independentisme amb la reforma de la sedició: “Se li canvia el nom, però l’essència no desapareix”

|

- Publicitat -

La suposada derogació del delicte de sedició, la qual ha superat poques hores enrere el primer tràmit parlamentari després de setmanes de polèmics debats, semblava que havia d’equiparar l’obsolet Codi Penal espanyol als estàndards democràtics europeus. Tanmateix, com ja avisaven diversos sectors de l’independentisme, entitats com ara l’ANC o Òmnium Cultural, i organitzacions com Amnistia Internacional, la modificació continuarà perseguint l’independentisme i criminalitzant les protestes pacífiques. No ho diuen només els sectors independentistes: també ho ha confirmat Josep Borrell, l’Alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, durant una entrevista amb RTVE Catalunya.

“Se li canvia el nom, però l’essència no desapareix”. Amb aquesta afirmació, Borrell ha aconseguit carregar-se tots els discursos que defensaven la reforma com un pas endavant en la desjudicialització del procés independentista; sumant-se també a les declaracions d’altres ministres del PSOE que han intentat passar desapercebudes, com ara les de la vicepresidenta primera Nadia Calviño, que afirmava que amb la reforma s’obria la porta al retorn, i posterior judici, del president Puigdemont.

Publicitat

L’exministre del PSOE ha afirmat també que amb la reforma “es busca una homologació amb la manera com es castiguen aquests fets” als estàndards europeus, però no pas un canvi de mentalitat de la política i la justícia espanyola, que continuarà perseguint i silenciant les veus dissidents. Borrell afegeix també que els jutges, tot i no tenir l’obligació de resoldre conflictes polítics, “han d’intervenir si hi ha delictes”, afirmant així que els fets del 2017 encara són un delicte a ulls del Govern espanyol més progressista de la història.

Borrell considera que Catalunya va voler “canviar les regles de joc sense respectar la llei” i que s’ha hagut de passar per un procés per revertir la situació, afirmant que “l’única solució és el diàleg i els acords dins dels marcs de les lleis“. En aquest sentit, el representant europeu creu que Aragonès “comença a entendre” que per canviar les “regles del joc s’han de respectar les regles del joc”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut