Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

[Vídeo] Allisada de Fachín als qui veuen el català com “una llengua a abatre”

|

- Publicitat -

Albano-Dante Fachín ha comentat el futur de la immersió lingüística després de les resolucions judicials que obliguen a fer un percentatge de classes en castellà. En unes contundents declaracions al programa “Tot es mou”, l’exdiputat al Parlament ha carregat contra el poder judicial i l’Estat espanyol per interferir en el consens social que hi ha entorn el model d’escola catalana.

“Hi ha jutges decidint quina és la millor manera d’enfrontar els reptes pedagògics que té la nostra societat, denúncies interessades i un ús de la llengua partidista per aquells que veuen en el català una amenaça” i “una llengua a abatre”, ha assegurat. Fachín ha valorat la darrera sentència del TSJC i considera que obre la porta a noves imposicions en aquesta línia: “Quan s’obre una porta d’aquesta mena, no es pot tancar”.

Publicitat

També ha insistit en la necessitat d’escoltar la societat i els experts en sociolingüística, que haurien de ser els que marquen les pautes en aquesta matèria. “I a partir d’això, que hi hagués uns representants democràtics que prenen decisions i legislen democràticament. Això seria el més normal, el que passa a qualsevol lloc del món, però a Catalunya no és així”, reflexiona.

Així mateix, ha recordat que està prohibit que els representants polítics parlin en la seva llengua al Congreso, com per a sobre, “haver de sentir que el castellà és la llengua perseguida”. Igualment, ha aprofitat per criticar la “manipulació dels mitjans de la caverna mediàtica”.

Et pot interessar  El govern d’Andorra exigirà saber català als ‘youtubers’ i ‘streamers’ espanyols per a renovar la residència
Publicitat

Opinió

Minut a Minut