Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Victòria de l’ultraliberal Javier Milei a les eleccions d’Argentina, que fan un gir cap a l’extremisme

El candidat considerat el Bolsonaro argentí s'ha imposat amb el 56% dels vots

|

- Publicitat -

Les darreres eleccions presidencials celebrades a Argentina confirmen el gir cap a l’extrema dreta que ha fet la societat del país. El candidat ultraliberal Javier Milei, del partit extremista Libertad Avanza, s’ha imposat per més d’onze punts d’avantatge al candidat i fins ara ministre d’Economia Sergio Massa, que ha dimitit del seu càrrec poc després de conèixer-se els resultats.

Així, en aquestes darreres eleccions, malgrat haver registrat només un 76% de participació, Milei ha aconseguit el 56% dels vots, davant el 44% aconseguit per Massa, i s’ha imposat en 21 dels 24 districtes electorals del país. “Avui comença la reconstrucció d’Argentina i comença la fi de la decadència; s’acaba el model empobridor de l’estat omnipresent”, ha declarat Milei després de conèixer els resultats.

Publicitat

La victòria de Milei arriba després d’una primera volta celebrada l’octubre on Sergio Massa va aconseguir uns millors resultats dels que s’esperaven les enquestes. No obstant això, la bossa de votants de la tercera candidatura més votada, l’encapçalada per l’exministra de Seguretat, Patricia Bullich, era més propera a Milei que a Massa per acabar decantant el resultat. Les eleccions primàries, celebrades el passat mes d’agost, ja deixaven entreveure el triomf de Milei entre la societat; a la primera ronda electoral, el candidat ultraliberal va arrasar amb el 32% dels vots i va esdevenir la primera opció política. Si bé les enquestes posteriors apuntaven que Massa tornaria a imposar-se, el pronòstic que finalment no s’ha complert.

Figures de la ultradreta com l’expresident dels Estats Units d’Amèrica, Donald Trump, o el president de Vox, Santiago Abascal, han celebrat la victòria. L’expresident del Brasil, Jair Bolsonaro, també ha apuntat que “l’esperança torna a brillar a l’Amèrica del Sud” i confia que “aquests bons aires arribin als Estats Units i al Brasil perquè l’honestedat, el progrés i la llibertat tornin”. Altre, com el president de Colòmbia, Gustavo Petro, parlen de “dia trist”.

Et pot interessar  ERC, Comuns i CUP signen un compromís per a no pactar amb Vox ni amb Aliança Catalana
Publicitat

Opinió

Minut a Minut