Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Vergés considera el pacte d’Illa i Ayuso un “café para todos” per amagar la “impotència” del Gobierno

Assegura que la Generalitat actuaria “molt abans” de les xifres acordades per a ciutats de més de 100.000 habitants

Agències 30/09/2020
La consellera de Salut, Alba Vergés

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha lamentat aquest dimarts que el pacte del ministre de Sanitat, Salvador Illa, amb el govern de la Comunitat de Madrid per aplicar mesures restrictives a qualsevol ciutat espanyola de més de 100.000 habitants que superi determinats llindars de covid és un “café para todos” per amagar la “impotència” de l’executiu estatal de no poder actuar a Madrid, on la pandèmia està en límits superiors a la resta d’Espanya. “Si nosaltres haguéssim d’esperar aquestes xifres per actuar estaríem molt malament”, ha afirmat la consellera en declaracions a RAC 1. També ha afirmat que no la preocupa que l’Estat l’obligui a aplicar les mesures perquè els barems del Departament de Salut “en cap cas arriben a aquests extrems”.

Illa proposarà demà que les mesures de restricció de mobilitat i socials -que en roda de premsa no ha volgut avançar- s’apliquin en ciutats on la taxa d’infecció és superior a 500 positius per 100.000 habitants, amb un percentatge de PCR positives superior al 10% i amb un índex d’ocupació d’UCI superior al 35%.

A parer de Vergés, tot plegat exemplifica la incapacitat del govern espanyol d’imposar-se al de Madrid, després que en els darrers dies Illa hagués advertit de mesures contundents si no les aplicava el govern autonòmic. En lloc d’això, ara “han hagut de disfressar un pacte al qual han arribat amb el govern de Madrid, que intentava que no se l’assenyalés només a ells”.

Posteriorment, en una entrada al seu compte de Twitter, Vergés ha escrit: “Madrid necessita mesures, reduir la mobilitat i rebaixar la corva; i no pactes polítics que es converteixen en un ‘cafè para todos’. Nosaltres sempre actuarem coneixent la realitat i no amb invents pensats a 600 quilòmetres per baralles entre el PP i el PSOE”.