Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Una llei europea permetrà que els estats puguin obligar a retirar continguts d’internet en un termini màxim d’una hora

|

- Publicitat -

El ple del Parlament Europeu ha avalat aquest dijous la norma que obligarà plataformes digitals com Facebook o YouTube a retirar continguts terroristes en un termini màxim d’una hora per evitar que es difonguin a través de la xarxa. La norma s’aplicarà a totes les companyies d’internet que prestin serveis a la Unió Europea, independentment del lloc on se situï la seu legal de la plataforma o de la seva grandària, i preveuen una definició detallada de què s’ha d’entendre per “contingut terrorista”.

D’aquesta manera, les autoritats d’un estat membre podran ordenar a aquestes plataformes que eliminin continguts utilitzats com propaganda o que actuïn per deshabilitar l’accés a als continguts des de qualsevol dels països de la Unió Europea. Els proveïdors en línia tindran un termini màxim d’una hora per complir l’ordre i quedarà en mans dels estats membres establir el marc de sancions en cas d’incompliment, tot i que seran responsables d’assegurar-se que les plataformes segueixen les indicacions.

Publicitat

A més, les plataformes hauran de prendre mesures específiques per impedir el mal ús del servei i protegir les seves xarxes de ser utilitzades com un canal per difondre continguts il·lícits, malgrat que correspondrà a aquestes companyies decidir quines mesures s’engegen per complir l’obligació. Així mateix, la regla preveu salvaguardes per evitar abusos, i inclou un mecanisme de reclamació perquè els continguts que s’han bloquejat o retirat per error es puguin reinstal·lar com més aviat possible.

Finalment, el material educatiu, de recerca, artístic o periodístic estarà protegit i les companyies no hauran de filtrar tot el contingut que pengen a la xarxa ni hauran d’utilitzar eines automàtiques de control, tot i que sí que hauran d’actuar i prendre mesures específiques si les autoritats detecten continguts perillosos.

Et pot interessar  Òmnium desplega una pancarta gegant a l'aeroport del Prat denunciant que 'A Espanya, protestar és terrorisme'
Publicitat

Opinió

Minut a Minut