Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Una llei europea permetrà que els estats puguin obligar a retirar continguts d’internet en un termini màxim d’una hora

La norma vol perseguir els continguts “terroristes” però tenint en compte els criteris de països com Espanya el recel és evident

Agències 29/04/2021
La nova llei pot comportar, segons la interpretació que se'n faci, una retallada de drets fonamentals. Afectarà també plataformes com Facebook o Youtube.

El ple del Parlament Europeu ha avalat aquest dijous la norma que obligarà plataformes digitals com Facebook o YouTube a retirar continguts terroristes en un termini màxim d’una hora per evitar que es difonguin a través de la xarxa. La norma s’aplicarà a totes les companyies d’internet que prestin serveis a la Unió Europea, independentment del lloc on se situï la seu legal de la plataforma o de la seva grandària, i preveuen una definició detallada de què s’ha d’entendre per “contingut terrorista”.

D’aquesta manera, les autoritats d’un estat membre podran ordenar a aquestes plataformes que eliminin continguts utilitzats com propaganda o que actuïn per deshabilitar l’accés a als continguts des de qualsevol dels països de la Unió Europea. Els proveïdors en línia tindran un termini màxim d’una hora per complir l’ordre i quedarà en mans dels estats membres establir el marc de sancions en cas d’incompliment, tot i que seran responsables d’assegurar-se que les plataformes segueixen les indicacions.

A més, les plataformes hauran de prendre mesures específiques per impedir el mal ús del servei i protegir les seves xarxes de ser utilitzades com un canal per difondre continguts il·lícits, malgrat que correspondrà a aquestes companyies decidir quines mesures s’engegen per complir l’obligació. Així mateix, la regla preveu salvaguardes per evitar abusos, i inclou un mecanisme de reclamació perquè els continguts que s’han bloquejat o retirat per error es puguin reinstal·lar com més aviat possible.

Finalment, el material educatiu, de recerca, artístic o periodístic estarà protegit i les companyies no hauran de filtrar tot el contingut que pengen a la xarxa ni hauran d’utilitzar eines automàtiques de control, tot i que sí que hauran d’actuar i prendre mesures específiques si les autoritats detecten continguts perillosos.