Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Un tinent del 20-S diu que Sánchez exercia de poder “sobre la massa”

Diu que els Mossos sabien des del matí que als cotxes hi havia armes i que Laplana "acatava" tot el que deia l'exlíder d'ANC

|

- Publicitat -

El tinent de la Guàrdia Civil responsable de la comitiva judicial del 20-S a Economia ha assegurat que l’exlíder de l’ANC, Jordi Sànchez, “portava la veu cantant” de la seguretat de la concentració i exercia “poder sobre la massa”. A més, l’ha acusat de no acceptar cap de les peticions que se li van fer des de la Guàrdia Civil, com el fet d’apartar quatre metres la manifestació de la porta per poder entrar els detinguts. També ha afirmat que des de dos quarts d’onze del matí els Mossos sabien que hi havia armes als cotxes perquè ell mateix li comunica a la intendent Laplana. Sobre la intendent, ha afirmat que en tot moment es va mantenir “en segon pla acatant les ordres de Sànchez”. “Des de dos quarts d’onze allò era una bogeria i ja dic que no portin els detinguts”, ha manifestat el tinent C57393S que assegura que a aquella hora ja hi havia gent pujada als cotxes de la Guàrdia Civil.

El tinent ha reconegut que tenia una “visió limitada” de la porta de la conselleria però que ja a partir de les nou el matí veia que hi havia “molta gent, que cridava, intimidava i fustigava” i relata que ja hi havia gent a dalt dels cotxes. “No era una situació idònia per portar els detinguts”, ha manifestat. En aquell moment, el trànsit ja estava tallat i va demanar a la intendent Teresa Laplana que desplacés la gent cap al centre de la rambla Catalunya, però que ella no ho va acceptar perquè no veia “problemes per a la seguretat.”. “Allò em va indignar”, ha manifestat.

Publicitat

A dos quarts d’onze, ja es comunica amb responsables dels registres als domicilis dels detinguts per dir-los que no vinguessin a economia perquè era una “bogeria”. També sobre aquesta hora, va demanar als Mossos que fessin un perímetre al voltant del cotxes perquè tenien coneixement que havien pogut accedir a l’interior dels vehicles perquè van llençar contra agents uns cons que estaven a l’interior del vehicle. Sobre les armes, ha dit que van desaparèixer carregadors i d’altres elements de material policial però que les armes estaven “intactes”. En canvi, diversos comandaments dels Mossos han dit que fins a la tarda no van saber res de les armes als vehicles policials.

Defensa que Sànchez es nega a col·laborar

El tinent ha relatat els contactes que va tenir amb Jordi Sànchez, a qui situa a la conselleria a partir de les deu del matí. Segons ha explicat, s’hi va reunir a la una del migdia i ha qualificat la trobada “d’esperpèntica” perquè situa l’exlíder de l’ANC com a “veu cantant de la seguretat”. En aquelles primeres hores, ha dit que es va reunir amb l’agent de mediació de Mossos, amb la intendent Teresa Laplana (responsable del dispositiu), el tinent en cap de la seguretat de la Guàrdia Civil i amb Sànchez. Segons el tinent, en aquesta reunió Laplana estava en “un segon pla” i “acceptava tot el que plantejava Sànchez”.

Segons ha explicat, en un primer moment se li havia demanat als Mossos que fessin un perímetre de seguretat al voltant dels cotxes i ha relatat que des de dos quarts d’onze del matí la situació era una “bogeria”. En aquesta reunió, el tinent ha assenyalat que Sànchez oferia portar els detinguts a través d’un cordó de voluntaris de l’ANC i, inicialment, l’exlíder de l’entitat els diu que no poden entrar ni vehicles logotipats ni tampoc agents uniformats. I, segons el tinent, tampoc acceptava que fossin vehicles sense logotipar. “Només ens permetia accés a peu, pel passadís de voluntaris amb els detinguts i que els podíem acompanyar mentre travessaven la massa”, ha relatat. Una opció que l’altre tinent responsable de seguretat no va acceptar perquè “no hi havia seguretat per als detinguts”.

En aquest punt, el tinent responsable de la comitiva ha explicat que li va demanar a Sànchez que “ja que tenia capacitat per generar cordons policials” en fes un més ampli que permetés accedir en cotxe a la conselleria, però que els va dir que no. “Ja que tenia aquest poder sobre la massa li demanem també que aparti la gent de la porta per fer un perímetre de seguretat a l’entorn dels vehicles”, ha afegit, ja que des de dos quarts d’onze del matí assegura que Laplana sabia que hi havia armes als vehicles. “Laplana acceptava tot el que deia Sànchez, acatava les seves decisions”, ha afirmat.

Capacitat de “lideratge” de Sànchez

A preguntes de Vox, ha dit que el grup de mediació de Mossos va presentar tant a a Sànchez com a Cuixart (que només participa a una reunió a dos quarts de deu de la nit) com a “mediadors amb la massa” i ha afirmat que Sànchez tenia capacitat de “lideratge”. En una massa de 45.000 persones per fer passadissos de 200 metres s’ha de tenir alguna capacitat de lideratge per crear això”, ha manifestat.

També a preguntes de Vox, ha afirmat que no va haver-hi cap agressió física a agents de la Guàrdia Civil ni membres de la comitiva però ha relatat que hi va haver “amenaces” (cap d’elles de mort, ha puntualitzat) i insults. “Ens deien feixistes, fora les forces d’ocupació i que dormiríem allà tota la nit”, ha recordat. A més, considera que es van arribar a aplegar 45.000 persones i que això suposava que hi havia 2.200 persones per a cada membres de la comitiva. “Amb aquesta proporció eren missatges intimidatoris”, ha assenyalat.

A més, ha dit que va arribar a patir pels dos agents que van estar durant tot el dia a les portes de la conselleria d’Economia perquè podien ser “agredits”, especialment quan hi va haver un “intent d’assalt” de l’edifici.

AMPLIACIÓ.- Un capità diu que un document situava Salvadó, Artadi i l’ANC com a responsables de mesures “urgents” després de l’1-O

També ha declarat un capità de la Guàrdia Civil que ha fet tasques de supervisió de documents intervinguts a responsables de la Generalitat. Ha explicat que un document que es va trobar “trencat” durant l’escorcoll a Lluís Salvadó incloïa 41 mesures que s’havien d’aprovar “de forma urgent” i se situava el mateix Salvadó, Elsa Artadi i l’ANC com a “responsables” de la seva aplicació. A més, ha explicat també el contingut d’un altre document en què s’hi inclouien 176 mesures per a la creació d’un estat català i per “garantir el seu funcionament en l’etapa inicial”, entre les quals es plantejava un “nou sistema judicial” . El capità ha afegit que, a través de correus electrònics, es veia una “certa supeditació” de l’exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, al conseller leítim d’Afers Exteriors, Raül Romeva.

Entre les “preocupacions” que han relatat per part del Govern sobre mesures a fer el 2 d’octubre, el guàrdia civil hi ha inclòs “el control de forma efectiva del territori” i ha destacat que “es plantegen dubtes” sobre si els mossos “ho acceptaran o no”. En aquest punt ha dit que és “l’únic” que recorda que “vinculin” temes de defensa amb el cos de Mossos d’Esquadra, incorporant a la policia catalana tasques com el “control de fronteres”.

AMPLIACIÓ.- Un tinent del 20-S contradiu l’excap de la Guàrdia Civil i diu que les armes als cotxes eren de “munició real”

Un capità de la Guàrdia Civil que va participar en el registre al Departament d’Economia el 20-S –en aquell moment era tinent- ha assegurat que les armes que hi havia dins dels cotxes del cos que estaven aparcats a les portes de la conselleria eren de “munició real”. Ho ha admès en resposta a l’advocada de Jordi Cuixart, Mariona Roig, tot dient que així li va traslladar el tinent responsable del dispositiu de seguretat. Aquesta afirmació és contradictòria amb la que va declarar també al Tribunal Suprem com a testimoni l’excap de la Guàrdia Civil a Catalunya Ángel Gozalo, que va afirmar que les “armes llargues” que hi havia dins dels cotxes aquell dia eren per disparar “projectils de goma” per part de la unitat antidisturbis, però que no portaven “munició convencional”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut